Pokaż:
najwyżej oceniane książki
Ocenione książki otrzymały minimum 10 ocen
1
Liczba ocen: 25
|
Średnia ocena: 5,50
Liczba ocen: 25
|
Średnia ocena: 5,50
Jeżeli uważasz, że nigdy nie nauczysz się gotować, sięgnij po zawarte w tej książce przepisy oraz ilustrujące je krok po kroku zdjęcia, a w ciągu 24 godzin — uwierz mi — zaczniesz przyrządzać naprawdę pyszne potrawy. Gotowanie dań od podstaw jest jedną z podstawowych umiejętności, a jej posiadanie pozwoli ci zaoszczędzić nieco pieniędzy, sprawi sporo radości i skieruje ciebie, twoją rodzinę i przyjaciół na drogę do zdrowszego stylu życia.
Każdy może nauczyć się gotować.
Kiedy już zarazisz ...
Jeżeli uważasz, że nigdy nie nauczysz się gotować, sięgnij po zawarte w tej książce przepisy oraz ilustrujące je krok po kroku zdjęcia, a w ciągu 24 godzin — uwierz mi — zaczniesz przyrządzać naprawdę pyszne potrawy. Gotowanie dań od podstaw jest jedną z podstawowych umiejętności, a jej posiadanie pozwoli ci zaoszczędzić nieco pieniędzy, sprawi sporo radości i skieruje ciebie, twoją rodzinę i przyjaciół na drogę do zdrowszego stylu życia.
Każdy może nauczyć się gotować.
Kiedy już zarazisz ...
Czytaj więcej
2
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 5,36
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 5,36
Klasyczne francuskie przepisy w świeżej i prostej oprawie. Książka zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym te najbardziej znane: od bouillabaise i boeuf Bourguignon po crème brulée i tarte tatin.
Nie jest to jednak kolejny zbiór receptur na klasyczne francuskie specjały, ale też opowieść o tym, jak autorka książki je odkrywała i adaptowała, dodając własne pomysły. Uroki francuskiej kuchni, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa, roztacza przed nami Rachel Khoo – ...
Klasyczne francuskie przepisy w świeżej i prostej oprawie. Książka zawiera 120 prostych przepisów na tradycyjne francuskie potrawy, w tym te najbardziej znane: od bouillabaise i boeuf Bourguignon po crème brulée i tarte tatin.
Nie jest to jednak kolejny zbiór receptur na klasyczne francuskie specjały, ale też opowieść o tym, jak autorka książki je odkrywała i adaptowała, dodając własne pomysły. Uroki francuskiej kuchni, ostatnio zepchniętej nieco do lamusa, roztacza przed nami Rachel Khoo – ...
Czytaj więcej
3
Liczba ocen: 29
|
Średnia ocena: 5,19
Liczba ocen: 29
|
Średnia ocena: 5,19
Cudowne jedzenie, które poprawia nastrój, a życie czyni mniej skomplikowanym i przyjemniejszym.
[Filo, 2010]
Cudowne jedzenie, które poprawia nastrój, a życie czyni mniej skomplikowanym i przyjemniejszym.
[Filo, 2010]
Czytaj więcej
4
Liczba ocen: 36
|
Średnia ocena: 5,10
Liczba ocen: 36
|
Średnia ocena: 5,10
"Nigella uważa, że przygotowanie pracochłonnych posiłków może dawać przyjemność, ale mało kto ma na to czas i ochotę. Woli kuchnię efektowną i mało zajmującą. Przystosowaną do czasów, w których żyjemy".
Leszek K. Talko, "Wysokie Obcasy"
"Nigella Lawson uczyniła z pichcenia czynność bez mała erotyczną. Sposób, w jaki miesza wszystko palcami, może przyprawić o zawrót głowy".
Małgorzata Sadowska, "Przekrój"
"Piękna i seksowna Brytyjka nie tylko gotuje, ale po prostu uwodzi. Nigella pokazuje...
"Nigella uważa, że przygotowanie pracochłonnych posiłków może dawać przyjemność, ale mało kto ma na to czas i ochotę. Woli kuchnię efektowną i mało zajmującą. Przystosowaną do czasów, w których żyjemy".
Leszek K. Talko, "Wysokie Obcasy"
"Nigella Lawson uczyniła z pichcenia czynność bez mała erotyczną. Sposób, w jaki miesza wszystko palcami, może przyprawić o zawrót głowy".
Małgorzata Sadowska, "Przekrój"
"Piękna i seksowna Brytyjka nie tylko gotuje, ale po prostu uwodzi. Nigella pokazuje...
Czytaj więcej
5
Liczba ocen: 21
|
Średnia ocena: 5,07
Liczba ocen: 21
|
Średnia ocena: 5,07
Pokażę ci, jak w zaledwie 30 minut postawić na stole cały posiłek, składający się z wielu wspaniałych potraw…
Jeśli – tak jak ja – kochasz dobre jedzenie, a po ciężkim dniu czeka na ciebie wygłodzona rodzina, pozwól, że wtajemniczę cię w zupełnie rewolucyjną, nową metodę gotowania. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przygotować cały posiłek w czasie, który zwykle przeznaczasz na przyrządzenie zaledwie jednego dania. Kiedy zobaczysz, ile udało ci się osiągnąć w ciągu zaledwie 30 minut, padnie...
Pokażę ci, jak w zaledwie 30 minut postawić na stole cały posiłek, składający się z wielu wspaniałych potraw…
Jeśli – tak jak ja – kochasz dobre jedzenie, a po ciężkim dniu czeka na ciebie wygłodzona rodzina, pozwól, że wtajemniczę cię w zupełnie rewolucyjną, nową metodę gotowania. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przygotować cały posiłek w czasie, który zwykle przeznaczasz na przyrządzenie zaledwie jednego dania. Kiedy zobaczysz, ile udało ci się osiągnąć w ciągu zaledwie 30 minut, padnie...
Czytaj więcej
6
Liczba ocen: 13
|
Średnia ocena: 5,04
Liczba ocen: 13
|
Średnia ocena: 5,04
Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia, jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik, który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczc...
Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia, jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik, który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczc...
Czytaj więcej
7
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 5,03
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 5,03
Wyrosłam w rodzinie prawdziwych smakoszy, a gotować zaczęłam, kiedy już umiałam utrzymać łyżkę w ręce. Książka "Apetyczna panna Dahl" zawiera setkę moich ulubionych przepisów na każda porę roku, a na dokładkę opowieści o perturbacjach i podróżach, które mnie do nich natchnęły. Od letnich duszonych warzyw o cytrynowym aromacie po przypieczone na chrupiąco placki oraz sałatki i zupy na wczesnojesienne ciepłe dni, dekadenckie desery i ciasta, które pamiętam z kuchni mojej babci Gee-Gee - obfite, al...
Wyrosłam w rodzinie prawdziwych smakoszy, a gotować zaczęłam, kiedy już umiałam utrzymać łyżkę w ręce. Książka "Apetyczna panna Dahl" zawiera setkę moich ulubionych przepisów na każda porę roku, a na dokładkę opowieści o perturbacjach i podróżach, które mnie do nich natchnęły. Od letnich duszonych warzyw o cytrynowym aromacie po przypieczone na chrupiąco placki oraz sałatki i zupy na wczesnojesienne ciepłe dni, dekadenckie desery i ciasta, które pamiętam z kuchni mojej babci Gee-Gee - obfite, al...
Czytaj więcej
8
Liczba ocen: 52
|
Średnia ocena: 5,01
Liczba ocen: 52
|
Średnia ocena: 5,01
"Kiedy Artur Rubinstein opowiadał swoim przyjaciołom, że zamierz poślubić pewną młodą Polkę, mówili mu:
- Nie myśl o tym. Co będziesz robił, ty, stary paryżanin, z jakąś dziewczyną z dzikich stepów?
- Ona jest piękną, inteligentną, utalentowaną tancerką... - odpowiadał.
Kiwali głowami z dezaprobatą.
- ... W dodatku wspaniale gotuje!
- Ty szczęściarzu! - zawołali entuzjastycznie Francuzi.
I zaręczył się pod pomnikiem Chopina w Warszawie z Nelą Młynarską, córką dyrygenta, kompozytora i zał...
"Kiedy Artur Rubinstein opowiadał swoim przyjaciołom, że zamierz poślubić pewną młodą Polkę, mówili mu:
- Nie myśl o tym. Co będziesz robił, ty, stary paryżanin, z jakąś dziewczyną z dzikich stepów?
- Ona jest piękną, inteligentną, utalentowaną tancerką... - odpowiadał.
Kiwali głowami z dezaprobatą.
- ... W dodatku wspaniale gotuje!
- Ty szczęściarzu! - zawołali entuzjastycznie Francuzi.
I zaręczył się pod pomnikiem Chopina w Warszawie z Nelą Młynarską, córką dyrygenta, kompozytora i zał...
Czytaj więcej
9
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,93
Liczba ocen: 15
|
Średnia ocena: 4,93
Zbiór nowych przepisów i porad słynnego angielskiego mistrza kuchni
Czytelniku, zakasz rękawy i pozwól Oliverowi wprowadzić Cię w świat nowoczesnej kuchni:
- zbiór informacji o niezbędnym wyposażeniu kuchni, wskazówki dotyczące rozpoznawania i sposobów przyrządzania poszczególnych części tusz zwierzęcych, a także dokonywania racjonalnych zakupów artykułów najlepszej jakości.
Jamie Oliver: "To najważniejsza z moich książek; pisząc ją dokładałem wszelkich starań, aby miała charakter ponad...
Zbiór nowych przepisów i porad słynnego angielskiego mistrza kuchni
Czytelniku, zakasz rękawy i pozwól Oliverowi wprowadzić Cię w świat nowoczesnej kuchni:
- zbiór informacji o niezbędnym wyposażeniu kuchni, wskazówki dotyczące rozpoznawania i sposobów przyrządzania poszczególnych części tusz zwierzęcych, a także dokonywania racjonalnych zakupów artykułów najlepszej jakości.
Jamie Oliver: "To najważniejsza z moich książek; pisząc ją dokładałem wszelkich starań, aby miała charakter ponad...
Czytaj więcej
10
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 4,89
Liczba ocen: 19
|
Średnia ocena: 4,89
Najnowsza na rynku polskim książka Jamie'ego Olivera, nowoczesnego szefa kuchni.
Ponad 120 wyśmienitych, nowatorskich, prostych przepisów na rodzinne obiady - obok piekarnika, najistotniejszy element wyposażenia naszej kuchni.
Tym razem Jamie prezentuje ponad 100 wyśmienitych przepisów na rodzinne obiady i lunche. Znajdziemy tu wszystko, co powinniśmy wiedzieć o racjonalnym żywieniu, wskazówki jak najlepiej zaprojektować swoją kuchnię oraz najlepsze przepisy na 10 potraw ulubionych na świe...
Najnowsza na rynku polskim książka Jamie'ego Olivera, nowoczesnego szefa kuchni.
Ponad 120 wyśmienitych, nowatorskich, prostych przepisów na rodzinne obiady - obok piekarnika, najistotniejszy element wyposażenia naszej kuchni.
Tym razem Jamie prezentuje ponad 100 wyśmienitych przepisów na rodzinne obiady i lunche. Znajdziemy tu wszystko, co powinniśmy wiedzieć o racjonalnym żywieniu, wskazówki jak najlepiej zaprojektować swoją kuchnię oraz najlepsze przepisy na 10 potraw ulubionych na świe...
Czytaj więcej
11
Liczba ocen: 13
|
Średnia ocena: 4,88
Liczba ocen: 13
|
Średnia ocena: 4,88
"Jak być domową boginią" to kultowa książka Nigelli Lawson, która sprzedała się na świecie w blisko milionie egzemplarzy. Jest to książka o czystej przyjemności pieczenia, a nie po prostu książka z przepisami na wypieki. Nigella przekona Cię, że pieczenie stanowi użyteczną metaforę rodzinnego ciepła płynącego z kuchni naszych marzeń i powrotu do utraconego Edenu. Poczuj się jak domowa bogini! Sięgnij po wypieki i przysmaki kojące duszę.
[Wydawnictwo Filo, 2011]
"Jak być domową boginią" to kultowa książka Nigelli Lawson, która sprzedała się na świecie w blisko milionie egzemplarzy. Jest to książka o czystej przyjemności pieczenia, a nie po prostu książka z przepisami na wypieki. Nigella przekona Cię, że pieczenie stanowi użyteczną metaforę rodzinnego ciepła płynącego z kuchni naszych marzeń i powrotu do utraconego Edenu. Poczuj się jak domowa bogini! Sięgnij po wypieki i przysmaki kojące duszę.
[Wydawnictwo Filo, 2011]
Czytaj więcej
12
Liczba ocen: 10
|
Średnia ocena: 4,85
Liczba ocen: 10
|
Średnia ocena: 4,85
Głównym wyznaniem kucharskiej wiary Jamesa Olivera jest radość gotowania bez żadnych skrępowań, zasad, gastronomicznych dogmatów czy przesądów. Pełny luz przy kuchni i przy stole. To radość kupowania na bazarach, radość tworzenia w kuchni i radość dzielenia się tym, co wyobraźnia i wiedza kucharza oraz smakosza stworzyć potrafią. Stąd w kuchni Jamie Olivera wszystkie smaki świata - od azjatyckich poprzez słowiańskie i śródziemnomorskie do smaków karaibskich. To kuchnia rozsadzana radością smaków...
Głównym wyznaniem kucharskiej wiary Jamesa Olivera jest radość gotowania bez żadnych skrępowań, zasad, gastronomicznych dogmatów czy przesądów. Pełny luz przy kuchni i przy stole. To radość kupowania na bazarach, radość tworzenia w kuchni i radość dzielenia się tym, co wyobraźnia i wiedza kucharza oraz smakosza stworzyć potrafią. Stąd w kuchni Jamie Olivera wszystkie smaki świata - od azjatyckich poprzez słowiańskie i śródziemnomorskie do smaków karaibskich. To kuchnia rozsadzana radością smaków...
Czytaj więcej
13
Liczba ocen: 55
|
Średnia ocena: 4,82
Liczba ocen: 55
|
Średnia ocena: 4,82
"Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson, to zbiór podanych przystępnym językiem przepisów na apetyczne potrawy, które przygotujemy w ekspresowym tempie nawet po wyczerpującym dniu spędzonym w biurze. To także spełnienie marzeń każdej zapracowanej mamy.
Bogini domowego ogniska powraca! Tym razem w wersji ekspresowej.
Książka powstała na podstawie serii emitowanej na TVN Style.
[Filo, 2008]
"Nigella ekspresowo" Nigelli Lawson, to zbiór podanych przystępnym językiem przepisów na apetyczne potrawy, które przygotujemy w ekspresowym tempie nawet po wyczerpującym dniu spędzonym w biurze. To także spełnienie marzeń każdej zapracowanej mamy.
Bogini domowego ogniska powraca! Tym razem w wersji ekspresowej.
Książka powstała na podstawie serii emitowanej na TVN Style.
[Filo, 2008]
Czytaj więcej
14
Liczba ocen: 32
|
Średnia ocena: 4,80
Liczba ocen: 32
|
Średnia ocena: 4,80
Nie wszyscy wielbiciele "Ani z Zielonego Wzgórza" wiedzą, że jej autorka za życia była zarówno uznaną pisarką, jak i świetną kucharką. Jej zamiłowanie do kuchni i talenty kulinarne były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Te niezwykłe zdolności rozwijała, przygotowując się do kolejnych przyjęć i gotując smakołyki dla najbliższych. A wciąż pogłębianą wiedzę wykorzystywała w swoich powieściach, opisując niezwykle obrazowo potrawy, jakimi raczyli się bohaterowie.
Prowadzony...
Nie wszyscy wielbiciele "Ani z Zielonego Wzgórza" wiedzą, że jej autorka za życia była zarówno uznaną pisarką, jak i świetną kucharką. Jej zamiłowanie do kuchni i talenty kulinarne były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Te niezwykłe zdolności rozwijała, przygotowując się do kolejnych przyjęć i gotując smakołyki dla najbliższych. A wciąż pogłębianą wiedzę wykorzystywała w swoich powieściach, opisując niezwykle obrazowo potrawy, jakimi raczyli się bohaterowie.
Prowadzony...
Czytaj więcej
15
Liczba ocen: 31
|
Średnia ocena: 4,79
Liczba ocen: 31
|
Średnia ocena: 4,79
Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań, jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka.
Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić, gdzie bije kulinarny puls współczesnej Japonii, a przy tym poznać tajemnice, znane tylko nielicznym mi...
Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań, jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka.
Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić, gdzie bije kulinarny puls współczesnej Japonii, a przy tym poznać tajemnice, znane tylko nielicznym mi...
Czytaj więcej
16
Liczba ocen: 80
|
Średnia ocena: 4,73
Liczba ocen: 80
|
Średnia ocena: 4,73
"Książka na pewno spodoba się pasjonatom kuchennych poszukiwań. Prosto, domowo i międzynarodowo. Oto przepis Nigelli: dodajcie szczyptę własnej fantazji, a podbijecie serca niejednego smakosza".
Pascal Brodnicki
"Nigella potrafi łączyć to, co najpiękniejsze w kuchni: zmysłowość i praktyczność. Ponadto, w tym zwariowanym świecie, który cały czas poddaje się coraz bardziej bezsensownym trendom i fobiom dietetycznym, jest to odważny głos mówiący: »jem, bo mi smakuje«. I chwała jej za to!".
Tes...
"Książka na pewno spodoba się pasjonatom kuchennych poszukiwań. Prosto, domowo i międzynarodowo. Oto przepis Nigelli: dodajcie szczyptę własnej fantazji, a podbijecie serca niejednego smakosza".
Pascal Brodnicki
"Nigella potrafi łączyć to, co najpiękniejsze w kuchni: zmysłowość i praktyczność. Ponadto, w tym zwariowanym świecie, który cały czas poddaje się coraz bardziej bezsensownym trendom i fobiom dietetycznym, jest to odważny głos mówiący: »jem, bo mi smakuje«. I chwała jej za to!".
Tes...
Czytaj więcej
17
Liczba ocen: 27
|
Średnia ocena: 4,69
Liczba ocen: 27
|
Średnia ocena: 4,69
Kulinarny pamiętnik z podróży do Chin.
Fuchsia Dunlop – dziś najlepsza zachodnia autorka opisująca kuchnię chińską – wyjechała do Chin uczyć się języka, ale ciekawość i miłość do jedzenia powiodły ją zupełnie inną ścieżką... W swym pamiętniku opisuje pierwsze, szokujące spotkania z tradycyjnymi chińskimi daniami, takimi jak królicze głowy czy skorpiony, oraz rosnącą fascynację egzotyczną kulturą.
"Gdy zaczęłam przyjaźnić się z Chińczykami – pisze – nie mogłam być dłużej wybredna. Jakiś peł...
Kulinarny pamiętnik z podróży do Chin.
Fuchsia Dunlop – dziś najlepsza zachodnia autorka opisująca kuchnię chińską – wyjechała do Chin uczyć się języka, ale ciekawość i miłość do jedzenia powiodły ją zupełnie inną ścieżką... W swym pamiętniku opisuje pierwsze, szokujące spotkania z tradycyjnymi chińskimi daniami, takimi jak królicze głowy czy skorpiony, oraz rosnącą fascynację egzotyczną kulturą.
"Gdy zaczęłam przyjaźnić się z Chińczykami – pisze – nie mogłam być dłużej wybredna. Jakiś peł...
Czytaj więcej
18
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 4,68
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 4,68
Nie samym kodem informatyk żyje!
Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora... i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek pamięci. Jeśli więc błąd w progra...
Nie samym kodem informatyk żyje!
Choć trudno to sobie wyobrazić, w życiu każdego programisty, administratora, webmastera czy hakera przychodzi w końcu taka chwila, kiedy musi wyjść zza ukochanego monitora... i najzwyczajniej w świecie coś zjeść! W końcu informatyk też człowiek i nie tylko głód wiedzy zagląda mu w oczy! Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do komórek pamięci. Jeśli więc błąd w progra...
Czytaj więcej
19
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 4,64
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 4,64
Gillian McKeith osiągnęła niewiarygodne rezultaty, odmieniając nawyki żywieniowe najgorzej odżywiających się Brytyjczyków. Dzięki tej książce poznasz tajemnice jej fantastycznej diety i zmienisz swoje życie - będziesz zdrowszy i szczęśliwszy.
- Przeprowadź test na inteligencję żywieniową i przekonaj się, jak wpływa na ciebie to, co jesz.
- Pozbądź się niezdrowych nawyków żywieniowych.
- Naucz się zapobiegać chorobom związanym z niewłaściwym odżywianiem, np. cukrzycy.
- Dowiedz się, jak nie...
Gillian McKeith osiągnęła niewiarygodne rezultaty, odmieniając nawyki żywieniowe najgorzej odżywiających się Brytyjczyków. Dzięki tej książce poznasz tajemnice jej fantastycznej diety i zmienisz swoje życie - będziesz zdrowszy i szczęśliwszy.
- Przeprowadź test na inteligencję żywieniową i przekonaj się, jak wpływa na ciebie to, co jesz.
- Pozbądź się niezdrowych nawyków żywieniowych.
- Naucz się zapobiegać chorobom związanym z niewłaściwym odżywianiem, np. cukrzycy.
- Dowiedz się, jak nie...
Czytaj więcej
20
Liczba ocen: 66
|
Średnia ocena: 4,55
Liczba ocen: 66
|
Średnia ocena: 4,55
Nie chcesz wychować niejadka?
Najlepszy przewodnik po rozszerzaniu diety!
Gill Rapley przez wiele lat zgłębiała tematykę żywienia niemowląt i rozwoju dzieci. Przez ponad 20 lat pracowała jako pielęgniarka środowiskowa, położna i doradczyni laktacyjna. Teorię „baby-led weaning” rozwinęła podczas studiów nad gotowością rozwojową niemowląt do jedzenia stałych pokarmów, które prowadziła w trakcie badań do pracy dyplomowej. Mieszka z mężem w Kent. Jest matką trójki dorosłych dzieci, z których...
Nie chcesz wychować niejadka?
Najlepszy przewodnik po rozszerzaniu diety!
Gill Rapley przez wiele lat zgłębiała tematykę żywienia niemowląt i rozwoju dzieci. Przez ponad 20 lat pracowała jako pielęgniarka środowiskowa, położna i doradczyni laktacyjna. Teorię „baby-led weaning” rozwinęła podczas studiów nad gotowością rozwojową niemowląt do jedzenia stałych pokarmów, które prowadziła w trakcie badań do pracy dyplomowej. Mieszka z mężem w Kent. Jest matką trójki dorosłych dzieci, z których...
Czytaj więcej
21
Liczba ocen: 26
|
Średnia ocena: 4,52
Liczba ocen: 26
|
Średnia ocena: 4,52
Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne potrawy, nie chce zatruć przyjaciół i zamierza wzbogacać, powoli i z przyjemnością swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem dla siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zmienić ulubione składniki), przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu ich przepisów przejawia się jego pedanteria. Jak drobna, dokładnie, powinna być kostka, w którą trze...
Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne potrawy, nie chce zatruć przyjaciół i zamierza wzbogacać, powoli i z przyjemnością swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem dla siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zmienić ulubione składniki), przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu ich przepisów przejawia się jego pedanteria. Jak drobna, dokładnie, powinna być kostka, w którą trze...
Czytaj więcej
22
Liczba ocen: 27
|
Średnia ocena: 4,46
Liczba ocen: 27
|
Średnia ocena: 4,46
Julia Child w Paryżu znalazła się przypadkiem i tam pokochała kuchnię francuską. David Lebovitz pokochał francuską kuchnię i dla niej przeprowadził się ze Stanów do Paryża!
Przeżyj wspaniałą kulinarną podróż po zakątkach stolicy Francji ze światowej sławy cukiernikiem!
Dzięki "Słodkiemu życiu w Paryżu" skosztujesz nie tylko smaku francuskich rarytasów, ale zaznasz także smaczków paryskiego życia.
Malownicze uliczki, zapach świeżego pieczywa unoszący się w powietrzu, spacery wzdłuż Sekwany, ...
Julia Child w Paryżu znalazła się przypadkiem i tam pokochała kuchnię francuską. David Lebovitz pokochał francuską kuchnię i dla niej przeprowadził się ze Stanów do Paryża!
Przeżyj wspaniałą kulinarną podróż po zakątkach stolicy Francji ze światowej sławy cukiernikiem!
Dzięki "Słodkiemu życiu w Paryżu" skosztujesz nie tylko smaku francuskich rarytasów, ale zaznasz także smaczków paryskiego życia.
Malownicze uliczki, zapach świeżego pieczywa unoszący się w powietrzu, spacery wzdłuż Sekwany, ...
Czytaj więcej
23
Liczba ocen: 35
|
Średnia ocena: 4,44
Liczba ocen: 35
|
Średnia ocena: 4,44
Autor bestsellerowego "Kill Grilla", znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu!
Anthony Bourdain rozwija i kontynuuje rozważania ze swoich poprzednich książek, w tym "Kill Grilla", opisuje wyprawy kulinarne i poznawanie potraw regionalnych, krytycznie odnosi się do różnych zjawisk związanych ze współczesną kuchnią. Pisze żywo i ironicznie, swoje teksty i przedstawione w nich wydarzenia traktuje z dużym dystansem. Z szacunkiem wspomina o zwykłych k...
Autor bestsellerowego "Kill Grilla", znany w Polsce gospodarz programów podróżniczo-kulinarnych, powraca w brawurowym stylu!
Anthony Bourdain rozwija i kontynuuje rozważania ze swoich poprzednich książek, w tym "Kill Grilla", opisuje wyprawy kulinarne i poznawanie potraw regionalnych, krytycznie odnosi się do różnych zjawisk związanych ze współczesną kuchnią. Pisze żywo i ironicznie, swoje teksty i przedstawione w nich wydarzenia traktuje z dużym dystansem. Z szacunkiem wspomina o zwykłych k...
Czytaj więcej
24
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 4,36
Liczba ocen: 14
|
Średnia ocena: 4,36
Któż z nas nie chciałby być zdrowszy i szczęśliwszy, a przy tym bez trudu utrzymywać prawidłową wagę? Wszystko to – a także większy zasób energii, lepsze życie seksualne i większe zdolności umysłowe – obiecuje dr Gillian McKeith tym, którzy przez większość czasu będą przestrzegać większości zaleceń przedstawionych przez nią w książce „Jesteś tym, co jesz”. Dowodem na prawdziwość tych obietnic są przypadki dosłownie tysięcy pacjentów, którym pomogła w trakcie ponad 15 lat praktyki klinicznej. Wśr...
Któż z nas nie chciałby być zdrowszy i szczęśliwszy, a przy tym bez trudu utrzymywać prawidłową wagę? Wszystko to – a także większy zasób energii, lepsze życie seksualne i większe zdolności umysłowe – obiecuje dr Gillian McKeith tym, którzy przez większość czasu będą przestrzegać większości zaleceń przedstawionych przez nią w książce „Jesteś tym, co jesz”. Dowodem na prawdziwość tych obietnic są przypadki dosłownie tysięcy pacjentów, którym pomogła w trakcie ponad 15 lat praktyki klinicznej. Wśr...
Czytaj więcej
25
Liczba ocen: 16
|
Średnia ocena: 4,34
Liczba ocen: 16
|
Średnia ocena: 4,34
Nowy bestseller Anthony'ego Bourdaina! Uczta dla entuzjastów kuchni, dobrego jedzenia i kulinarnych podróży!
Myślicie, że wiecie już wszystko o pieprznych sekretach restauracyjnej elity? Jesteście pewni, że znacie całą listę dań, których nigdy nie wzięlibyście do ust? Anthony Bourdain z właściwym sobie wdziękiem szybko udowodni, jak bardzo się mylicie. Wszystko, o czym przeczytaliście do tej pory, to zaledwie preludium kulinarnego grzechu. Otwierając "O, kuchnię!", dowiecie się, dlaczego za...
Nowy bestseller Anthony'ego Bourdaina! Uczta dla entuzjastów kuchni, dobrego jedzenia i kulinarnych podróży!
Myślicie, że wiecie już wszystko o pieprznych sekretach restauracyjnej elity? Jesteście pewni, że znacie całą listę dań, których nigdy nie wzięlibyście do ust? Anthony Bourdain z właściwym sobie wdziękiem szybko udowodni, jak bardzo się mylicie. Wszystko, o czym przeczytaliście do tej pory, to zaledwie preludium kulinarnego grzechu. Otwierając "O, kuchnię!", dowiecie się, dlaczego za...
Czytaj więcej
26
Liczba ocen: 49
|
Średnia ocena: 4,31
Liczba ocen: 49
|
Średnia ocena: 4,31
Anthony Bourdain to marka sama w sobie. Znany z telewizyjnego cyklu programów kulinarnych, w których w co najmniej bezpośredni sposób przedstawia wszystko, co zjeść należy, i to, czego spożywać absolutnie się nie powinno, napisał pamiętnik ze swoich kulinarnych podróży. Książka szybko pojawiła się na liście bestsellerów „New York Timesa” oraz zdobyła tytuł 2002 Food Book of the Year, nadawany przez British Guild of Food Writers, a sam autor ugruntował sławę jednego z najciekawszych szefów kuchni...
Anthony Bourdain to marka sama w sobie. Znany z telewizyjnego cyklu programów kulinarnych, w których w co najmniej bezpośredni sposób przedstawia wszystko, co zjeść należy, i to, czego spożywać absolutnie się nie powinno, napisał pamiętnik ze swoich kulinarnych podróży. Książka szybko pojawiła się na liście bestsellerów „New York Timesa” oraz zdobyła tytuł 2002 Food Book of the Year, nadawany przez British Guild of Food Writers, a sam autor ugruntował sławę jednego z najciekawszych szefów kuchni...
Czytaj więcej
27
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 4,27
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 4,27
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki "Sushi i cała reszta" po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców.
W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków "koniec świata", za którym znajdują się zamarznięte morza i mroź...
Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki "Sushi i cała reszta" po dziesięciu latach zapragnął wrócić do Japonii, żeby głębiej wniknąć w kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców.
W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przejeżdża cały kraj: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy – dla wielu Japończyków "koniec świata", za którym znajdują się zamarznięte morza i mroź...
Czytaj więcej
28
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 3,95
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 3,95
Wszyscy kochamy ciastka i większość z nas lubi je robić. Słodki zapach, właśnie upieczonych w domu ciasteczek - sprawia nam przyjemność i jest kuszący. Kiedy mamy ochotę na Małe Conieco, najlepiej zajrzeć do książki kucharskiej Kubusia Puchatka - Misia o Bardzo Małym Rozumku, ale niezwykłym apetycie. "Guziczki Krzysia", "Zawijaski rodzynkowe", "Tygryski", "Magdalenki miodowe" - to jedynie kilka z ponad czterdziestu przepisów na ciasteczka, zamieszczonych w tej smakowitej książeczce, po których a...
Wszyscy kochamy ciastka i większość z nas lubi je robić. Słodki zapach, właśnie upieczonych w domu ciasteczek - sprawia nam przyjemność i jest kuszący. Kiedy mamy ochotę na Małe Conieco, najlepiej zajrzeć do książki kucharskiej Kubusia Puchatka - Misia o Bardzo Małym Rozumku, ale niezwykłym apetycie. "Guziczki Krzysia", "Zawijaski rodzynkowe", "Tygryski", "Magdalenki miodowe" - to jedynie kilka z ponad czterdziestu przepisów na ciasteczka, zamieszczonych w tej smakowitej książeczce, po których a...
Czytaj więcej
29
Liczba ocen: 13
|
Średnia ocena: 3,77
Liczba ocen: 13
|
Średnia ocena: 3,77
Czy istnieje lepszy sposób na leniuchowanie w letnie popołudnie, niż rozłożenie się w cieniu drzewa z jednym z tomów "Kubusia Puchatka" i oddanie się biesiadowaniu na świeżym powietrzu?
W tej pięknie ozdobionej ilustracjami Ernesta H. Sheparda książeczce, wśród 40 przepisów kulinarnych na piknik, są recepty na paluszki z kurczaka z orzechami laskowymi, herbaciany poncz z miodem i przyprawami korzennymi, smaczne ciasteczka czekoladowe i wiele innych. Podzielone na 6 rozdziałów przepisy uzupełn...
Czy istnieje lepszy sposób na leniuchowanie w letnie popołudnie, niż rozłożenie się w cieniu drzewa z jednym z tomów "Kubusia Puchatka" i oddanie się biesiadowaniu na świeżym powietrzu?
W tej pięknie ozdobionej ilustracjami Ernesta H. Sheparda książeczce, wśród 40 przepisów kulinarnych na piknik, są recepty na paluszki z kurczaka z orzechami laskowymi, herbaciany poncz z miodem i przyprawami korzennymi, smaczne ciasteczka czekoladowe i wiele innych. Podzielone na 6 rozdziałów przepisy uzupełn...
Czytaj więcej
30
Liczba ocen: 44
|
Średnia ocena: 3,57
Liczba ocen: 44
|
Średnia ocena: 3,57
Dlaczego w angielskim pubie nawet z najmocniejszą głową nie dotrwasz do północy?
W którym z niemieckich miast jest najwięcej browarów?
Czy Irlandczyk wypije piwo przez słomkę?
Gdzie w Polsce rośnie najlepszy chmiel?
I czy na pewno piwo robi się z chmielu?
Międzynarodowa kultura piwa jest fascynująca, a Tyskie od lat stanowi jej nieodłączny element. Dlatego pragniemy przybliżyć polskim piwoszom zwyczaje związane z piciem piwa w różnych zakątkach Europy, po których oprowadzi nas Michael Ja...
Dlaczego w angielskim pubie nawet z najmocniejszą głową nie dotrwasz do północy?
W którym z niemieckich miast jest najwięcej browarów?
Czy Irlandczyk wypije piwo przez słomkę?
Gdzie w Polsce rośnie najlepszy chmiel?
I czy na pewno piwo robi się z chmielu?
Międzynarodowa kultura piwa jest fascynująca, a Tyskie od lat stanowi jej nieodłączny element. Dlatego pragniemy przybliżyć polskim piwoszom zwyczaje związane z piciem piwa w różnych zakątkach Europy, po których oprowadzi nas Michael Ja...
Czytaj więcej
31
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 3,50
Liczba ocen: 11
|
Średnia ocena: 3,50
Nie ma nic milszego od spotkania z przyjaciółmi, wypicia z nimi filiżanki herbaty i zjedzenia dobrej przekąski. Ten uroczy obyczaj celebrowania podwieczorku jest miłym sposobem zaspokojenia apetytu i poprawienia nastroju. W tej uroczej książeczce zebrano przepisy na takie smakołyki, jak: nadziewane bułeczki do jedzenia na ciepło, różnorodne grzanki i kanapki, pyszne napoje, ciasta i ciasteczka, dżemy i jeszcze coś... Sprawią one przyjemność wszystkim, którzy lubią małe Conieco... i towarzystwo P...
Nie ma nic milszego od spotkania z przyjaciółmi, wypicia z nimi filiżanki herbaty i zjedzenia dobrej przekąski. Ten uroczy obyczaj celebrowania podwieczorku jest miłym sposobem zaspokojenia apetytu i poprawienia nastroju. W tej uroczej książeczce zebrano przepisy na takie smakołyki, jak: nadziewane bułeczki do jedzenia na ciepło, różnorodne grzanki i kanapki, pyszne napoje, ciasta i ciasteczka, dżemy i jeszcze coś... Sprawią one przyjemność wszystkim, którzy lubią małe Conieco... i towarzystwo P...
Czytaj więcej