Dodany: 25.09.2019 10:46|Autor:

nota wydawcy


Pory roku są bardzo różne i różne są nasze preferencje. Czy łatwo jest odpowiedzieć na pytanie, którą porę roku lubimy najbardziej? A jeśli już – czy pamiętamy wówczas, że na naszą ocenę pory roku wpływa także to, co możemy wówczas zjeść?

Książka "Jak smakuje rok" pomoże ci jeszcze bardziej cieszyć się z tego, co oferuje natura. Szef kuchni Marcin Molik przygotował, zgodnie ze wskazówkami dietetyków, przepisy uwzględniające zmienność pór roku oraz dostępność świeżych produktów.

Wiosną i latem najbardziej bowiem potrzebujemy świeżych warzyw i owoców, a jesienią i zimą przysmaków, które nas ogrzeją, wzmocnią odporność oraz uzupełnią niedobory witamin. Korzystajmy zatem z naszych rodzimych warzyw i owoców, kasz, zbóż, roślin strączkowych i naturalnych przypraw. Można z nich ugotować prawie wszystko – na każdą porę dnia i na każdą okazję. Łącząc je z ogólnie dostępnymi składnikami, nie tylko wywodzącymi się z tradycyjnej kuchni polskiej, otrzymamy zupełnie nowe smaki i potrawy. W ponad 100 przepisach znajdziemy między innymi dania przygotowane z wykorzystaniem wiosennego jarmużu i rzodkiewki, letniego bobu i kwiatów cukinii, jesiennych grzybów i dyni. Zima też będzie obfitować w smaki… kasz, żurawiny i marchewki. Z nich można przygotować wszystko – nawet coś na deser!

O Marcinie Moliku współpracownicy mówią, że gotowanie ma we krwi. Wyjątkowy znawca kuchni polskiej i kuchni fusion. Łamacz przepisów i poszukiwacz nowych dróg kulinarnych. O kuchni mówi w sposób prosty, przepisy objaśnia, dając również wskazówki do poszukiwania własnych smaków.

[Zwierciadło, 2019]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 62
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: