Dodany: 06.02.2011 12:52|Autor:

z okładki


Prowadzone od wielu lat liczne badania podstawowe, kliniczne i epidemiologiczne wykazały, że spożywanie w znacznych ilościach pokarmów roślinnych, zwłaszcza owoców i warzyw, w decydującym stopniu wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na raka. Niektóre z nich zawierają duże ilości związków fitochemicznych, które zapobiegają zmianom rakowym mikroguzów rozwijających się w organizmie w ciągu życia. Z najnowszych badań wynika, że oprócz owoców i warzyw właściwości przeciwrakowe mają także m.in.: zielona herbata, kurkuma, soja, gorzka czekolada. Codzienna dieta złożona z owoców, warzyw, zielonej herbaty i czerwonego wina dostarcza organizmowi dawki przeciwrakowych związków fitochemicznych, którą można określić jako terapeutyczną. Jest to najprostszy, a zarazem skuteczny sposób zapobiegania wystąpieniu i rozwojowi raka.


Autorzy

Richard Beliveau, wybitna postać w dziedzinie walki nad rakiem, jest szefem Katedry Profilaktyki i Terapii Raka na Uniwersytecie Quebecu w Montrealu, na którym wykłada także biochemię, profesorem na Wydziale Medycznym Uniwersytetu w Montrealu (kierunki: chirurgia i fizjologia) oraz dyrektorem Laboratorium Medycyny Molekularnej Centrum Badań nad Rakiem Charles'a Bruneau przy Oddziale Hematologiczno-Onkologicznym Szpitala Sainte-Justine.

Denis Gingras specjalizuje się w badaniach onkologicznych prowadzonych w Laboratorium Medycyny Molekularnej przy Oddziale Hematologiczno-Onkologicznym Szpitala Sainte-Justine w Montrealu.

[Delta, 2009]


(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 463
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: