Dodany: 29.03.2012 16:44|Autor:
z okładki
Titę i Pedra łączy namiętna miłość. Niestety, zgodnie z meksykańską konserwatywną tradycją najmłodszej córce nie wolno wyjść za mąż, bo musi opiekować się matką. Aby być blisko ukochanej, chłopak żeni się z jej starszą siostrą.
Życiem Tity rządzą dwie namiętności - do Pedra i sztuki kulinarnej. Obie łączą się ze sobą. W starannie przygotowanych potrawach dziewczyna wyraża stan swojej duszy. Wyczarowuje smakołyki: przepiórki w płatkach róży, chili w sosie orzechowym, mole z indyka z migdałami i ziarnem sezamowym. W ten sposób przekazuje ukochanemu swoje uczucia, emocje i marzenia.
"Przepiórki w płatkach róży" to subtelna opowieść o miłości. Autorka przewrotnie kształtuje banalny schemat małżeńskiego trójkąta, przyprawia swą powieść odrobiną fantastyki i indiańskich wierzeń oraz szczyptą humoru i garścią oryginalnych przepisów kuchni meksykańskiej.
"Słodko-gorzka opowieść o miłości, życiu i jedzeniu, która pokazuje, jak są one od siebie zależne i splatają się ze sobą".
"Library Journal"
"Niespełnione uczucia, miłość i nadzieja, wyrażane poprzez najbardziej domową i kobiecą sztukę, jaką jest przyrządzanie potraw dla osób bliskich. Esquivel stworzyła znakomitą powieść".
"Publishers Weekly"
"Przepiórki w płatkach róży" to literacki debiut meksykańskiej pisarki Laury Esquivel. Ta przepiękna, pełna czaru i uroku powieść otrzymała wiele entuzjastycznych recenzji i stała się międzynarodowym bestsellerem. Przeniesiono ją na ekran.
Esquivel jest także autorką książek "Prawo miłości" i "Z szybkością pragnienia".
[G+J Gruner&Jahr, 2008]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.