Dodany: 31.07.2007 15:42|Autor:
z okładki
"Chochlą i mieczem" to niezwykłe dzieje dwóch rodzin - Wachowiczów i Partyków - które odegrały znaczącą rolę w historii warszawskiej gastronomii dwudziestolecia międzywojennego. Dziadek autorki - Julian Wachowicz - dzięki własnym wysiłkom i trudom został właścicielem "Cristalu", jednej z największych i najładniejszych restauracji Warszawy. Babka - Helena z d. Partyka - prowadziła ekskluzywny Klub Prawników Polskich. Oboje dorobili się znacznego majątku, poznali wiele znamienitych osób ze świata polityki, kultury i gospodarki. Przez lokale, które prowadzili, przewinęli się luminarze nauki, sceny i palestry przedwojennej Warszawy.Tak więc wspomnienia te to także barwny i "smakowity" wątek gastronomicznej historii stolicy i jej mieszkańców - stałych bywalców warszawskich restauracji i barów.
[Czytelnik, 2000]
(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.