Dodany: 13.12.2012 21:23|Autor: aleutka

Książki i okolice> Książki w ogóle

Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd i najlepszy sernik na świecie...


Trochę się krępuję, bo to może być nieco offtopikowe, ale książki dotyczy jak najbardziej i bardzo mi na tym zależy więc zamieszczam.

Była kiedyś taka książka kucharska "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" bardzo niemiecka w swej naturze, poukładana i systematyczna i zawierająca rozdział, bez którego porządna Hausfrau nie wyobraża sobie życia czyli "Najlepsze ciasto na środę" (czy widzicie tę logikę? Ciasto niedzielne już się zjadło, czas na coś nowego...) O ile dobrze pamiętam to ten właśnie rozdział zawierał w sobie przepis na moim zdaniem najlepszy sernik na świecie, kryjący się pod nieco mylącą nazwą "Śląski placek z kruszonką." Prawykonanie sernika wywołało w rodzinie sensację, jako że moja mama, ciasta jedząca wyłącznie na przyjęciach i wyłącznie z uprzejmości - po jednym kawałku - zażądała dokładki.

Niestety byłam wtedy młodym dziewczęciem nieświadomym przemijalności rzeczy tak boleśnie jak teraz. Nigdy nie byłam dziewczęciem zdolnym wytrwać w prowadzeniu kajetu z przepisami (tu obwinię genetykę - moja mama do dziś ma po prostu stertę karteluszków). Nie przepisałam więc receptury, książka zaginęła a odkupienie jej teraz w Irlandii przedstawia sobą olbrzymi problem. Próbowałam zapytać Googla, ale on też nic nie wie. A obecnie mam własną rodzinę, której chciałabym zaimponować kulinarnie na Święta nawet jeśli Hausfrau ze mnie wybrakowana. Jeśli ktoś posiada egzemplarz i byłby skłonny zeskanować tę stronę z przepisem byłabym ogromnie wdzięczna....
Wyświetleń: 3978
Dodaj komentarz
Przeczytaj komentarze
ilość komentarzy: 11
Użytkownik: joanna.syrenka 13.12.2012 21:56 napisał(a):
Odpowiedź na: Trochę się krępuję, bo to... | aleutka
Moja droga, książka jak książka, ale w chwili obecnej zrobiłaś mi TAK OGROMNY apetyt na ten sernik, że nie wiem, czy Ci przebaczę :)
Książki niestety nie mam, a szkoda, bo szalenie podoba mi się określenie "niemiecka w swej naturze" :)))
Użytkownik: aleutka 13.12.2012 22:20 napisał(a):
Odpowiedź na: Moja droga, książka jak k... | joanna.syrenka
Jest mam nadzieję jasne, że to komplement miał być? :)) Jako osoba o generalnie bardzo niepoukładanej naturze zazdraszczam takiego czegoś. W kulinariach na pewno się przydaje...

No cóż, może więc powinnam oszczędzić ci informacji, że sernik składa się z ponad kilograma przepysznej masy serowej na drożdżowym spodzie i posypanej solidną warstwą równie pysznej cynamonowej kruszonki...
Użytkownik: dot59Opiekun BiblioNETki 21.12.2012 10:50 napisał(a):
Odpowiedź na: Trochę się krępuję, bo to... | aleutka
A może być sam przepis przepisany, nie zeskanowany?
Jeśli tak, zajrzyj na swoje PW za jakieś pół godziny.
Użytkownik: aleutka 21.12.2012 11:27 napisał(a):
Odpowiedź na: A może być sam przepis pr... | dot59Opiekun BiblioNETki
Dot jestes moja bohaterka! Proponowalam skan bo wydawalo mi sie ze oczekiwac od kogos przepisywania to juz zbyt wiele....

Wzruszylam sie, naprawde. Bardzo ci dziekuje :*
Użytkownik: Jabłonka 21.12.2012 11:45 napisał(a):
Odpowiedź na: A może być sam przepis pr... | dot59Opiekun BiblioNETki
Droga Dot czy i ja mogłabym prosić o ten przepis? Zapowiada się przesmacznie :) Proooszę :)
Użytkownik: dot59Opiekun BiblioNETki 21.12.2012 11:54 napisał(a):
Odpowiedź na: Droga Dot czy i ja mogłab... | Jabłonka
No to może ja go tu wkleję? W końcu nie pierwszy to przepis, krążący w Biblionetkowych offtopicach...

Śląski placek z kruszonką

Składniki na 1 blachę:
ciasto: 450 g mąki, 3 g drożdży, ¼ l letniego mleka, 50 g masła, 50 g cukru, 1 jajo, szczypta soli
ser: 200g miękkiego masła, 200 g cukru, 3 jaja, 1 kg twarogu, 40 g mąki ziemniaczanej, szczypta soli, skórka z 1 cytryny
kruszonka: 350 g mąki, 200 g cukru, 200 g stopionego masła, po szczypcie soli i cynamonu

Mąkę przesiać do miski. We wgłębieniu mąki przygotować rozczyn: wkruszyć drożdże, wlać mleko i zamieszczać z niewielką ilością mąki. Pozostawić pod przykryciem przez 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dolać roztopione masło (nie napisali, czy ma być wystudzone, czy ciepłe, ale wg mojego doświadczenia z ciastem drożdżowym lepsze to pierwsze – przyp.Dot) , dodać jajko, cukier i sól. Wyrobić twarde ciasto. Odstawić na 30 minut aby wyrosło.
Masło z cukrem utrzeć na pianę. Dodać jaja, zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, sól i skórkę cytrynową. Utrzeć na gładką masę.
Blachę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto na wielkość blachy. Ułożyć na blasze, a na nim równo rozsmarować nadzienie.
Zmieszać mąkę z solą, cukrem i cynamonem. Dodawać kroplami roztopione masło, stale mieszając. Rozetrzeć rękami na grudki i gotową kruszonką grubo posypać wierzch masy serowej. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 210oC.
Piec na drugim od dołu poziomie piekarnika 20-25 minut.
Użytkownik: jakozak 21.12.2012 11:59 napisał(a):
Odpowiedź na: No to może ja go tu wklej... | dot59Opiekun BiblioNETki
Odgapiam przepis, Dot.
Dziękuję. :-)
Użytkownik: Jabłonka 21.12.2012 12:23 napisał(a):
Odpowiedź na: No to może ja go tu wklej... | dot59Opiekun BiblioNETki
Dzięki, dzięki, dzięki :D Już wpisuję do kajecika z przepisami :)
Użytkownik: misiabela 21.12.2012 13:57 napisał(a):
Odpowiedź na: No to może ja go tu wklej... | dot59Opiekun BiblioNETki
To ja też sobie pozwolę :-)
Użytkownik: Monika.W 21.12.2012 14:59 napisał(a):
Odpowiedź na: No to może ja go tu wklej... | dot59Opiekun BiblioNETki
A czy to nie jest to ciasto, które na Śląsku Opolskim funkcjonuje pod nazwą kołacz z serem? Wszystko by się zgadzało. Jest jeszcze odmiana z makiem. Mój TŻ (mający korzenie na Śląsku Opolskim) ma absolutną fobię na punkcie tego ciasta, je tak długo, aż się nie skończy. Uzależnienie...
Użytkownik: dot59Opiekun BiblioNETki 21.12.2012 16:50 napisał(a):
Odpowiedź na: A czy to nie jest to cias... | Monika.W
To bardzo możliwe, bo u nas na Śląsku Cieszyńskim też się taki rodzaj ciasta nazywa kołocz i wg zdjęcia w książce wygląda on tak samo. Przed weselem piecze się go w wielkich ilościach i na ogół w 2 lub 3 wersjach smakowych, po czym roznosi się po znajomych i krewnych. Przepisu na tutejszy nie posiadam, ale sądząc po smaku, to pewnie jest zbliżony (ta ilość masła!), za to na pewno do posypki na serowym nie daje się cynamonu. Za serowym nie przepadam, ale z makiem - delicja, i z jabłkami też jest niezły.
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: