Dodany: 14.07.2008 20:46|Autor: hburdon

Mmm, czekolada!


Śliczna i tajemnicza książeczka. Nie wiadomo, kto jest jej autorem, wiadomo tylko, że została przetłumaczona z angielskiego i wydana przez brytyjskie wydawnictwo*. Rzeczywiście w niektórych przepisach rozpoznaję klasyczną angielską kuchnię: „bułeczki z czekoladą” ze strony 183 to przecież tak popularne na Wyspach „scones”, a sąsiadujące z nimi na stronie 182 „motylki” to uskrzydlone „butterfly cakes” (znane też jako „fairy cakes”). Nieważne jednak; ważne, że oto mamy w rękach 250 stron (na kredowym papierze!) poświęconych w całości czekoladzie. Na każdej stronie czeka na nas przepiękne zdjęcie czekoladowego przysmaku; ilustrowane są również niektóre etapy przygotowywania, co na pewno ułatwia sprawę mniej wprawnym kucharzom. Te przepisy, które wypróbowałam, udały się bez trudu. Koncentrowałam się głównie na ciasteczkach, ale do wyboru są jeszcze ciasta, desery na ciepło i zimno, a także słodycze (domowe czekoladki!) i napoje. Nie wiem tylko, czy wielbicielom czekolady należy tę książkę polecać, czy raczej serdecznie radzić, by trzymali się od pokus z daleka.


---
* "Czekolada: Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku", wyd. Parragon, brak roku wydania.

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 1917
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: