Dodany: 21.08.2008 22:02|Autor:

nota wydawcy


"Połykając chmury" jest próbą rozsmakowania Czytelnika w języku i kulturze Chin oraz wprowadzeniem w fascynujący świat kuchni chińskiej. Odwołując się do tradycji i ludowych anegdot, A. Zee odkrywa korzenie chińskich znaków w starożytnych piktogramach, w zabawny sposób dostarcza przy tym podstawowej wiedzy na temat chińskiego pisma. Zee sięga także do tradycji i filozofii, aby opowiedzieć m.in. na pytania:

- jak stare są stuletnie jaja?
- skąd się wzięła intrygująca nazwa potrawy "Budda przeskakujący mury"?
- dlaczego kurtyzany nie jadają krabów, a Bóg Dobrobytu nie je wieprzowiny?
- dlaczego jaskółcze gniazda są najcenniejszą potrawą chińskiej kuchni?
- dlaczego "żadnej małpy" może być centralną zasadą taoizmu, a jedzenie pierożków wan-tan jest jak połykanie chmur...?

[Oficyna Wydawnicza Buki, 2008]

(c)Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie bez zgody autora zabronione.

Wyświetleń: 619
Dodaj komentarz
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: