Ostatnio dodane książki

Książki zaklasyfikowane do:
Termin dodania:

20.09.2005

Łączenie owoców z mięsem, drobiem i rybami to jedna z nowatorskich cech współczesnej sztuki kulinarnej. I chociaż większość z nas hołduje tradycyjnym gustom, autorka najnowszego tomiku proponuje Państwu kilkadziesiąt przepisów z użyciem owoców cytrusowych i to nie do przygotowania dżemów czy konfitur, lecz oryginalnych dań obiadowych i sałatek. Nowe kombinacje smakowe odnajdą Państwo w takich potrawach jak kurczak po australijsku, sałatka cytrynowo-pieczarkowa, kaczka w mandarynkowym sosie oraz ...
Czytaj więcej
Jedzmy kolorowo! To hasło powinno przyświecać podczas przygotowywania codziennych posiłków, także ze względów zdrowotnych. Różnorodne barwy na talerzu cieszą nie tylko wzrok, lecz są zapowiedzią wspaniałych doznań smakowych. Zestaw kilkudziesięciu przepisów autorstwa Hanny Szymanderskiej, w których przeważa czerwień, na pewno ucieszy kolekcjonerów tej poczytnej serii kulinarnej. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Cały obiad w jednym garnku - oto marzenie prawie każdej pani domu, gdyż pogodzenie ciągłego braku czasu z chęcią sprostania domowym obowiązkom bywa ponad siły. Autorka podaje kilkadziesiąt przepisów na smaczne potrawy mięsne i wegetariańskie, które łączy to, że dadzą się przyrządzić w ciągu krótkiego czasu. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej
Jednym z najczęściej powtarzających się problemów każdej pani domu staje się szykowanie drugich śniadań do szkoły lub do pracy. Kanapki z wędliną, przygotowywane niemal codziennie, to przekąska monotonna, a w okresie wiosenno-letnim niezbyt apetyczna. W najnowszej książce Biblioteczki Poradnika Domowego znajdziecie Państwo kilkadziesiąt przepisów na smaczne i urozmaicone dodatki do chleba, takie jak pasty warzywne, serowe, jajeczne, rybne oraz różnorodne masła smakowe i dipy, których przyrzą...
Czytaj więcej
Program telewizyjny "Kawa czy herbata?" gości przed kamerami artystów i osoby ze świata kultury, nauki oraz sportu. Telewidzowie niejednokrotnie naocznie przekonują się, że bohaterowie programu nierzadko przejawiają ogromne talenty kulinarne, przygotowując w trakcie programu swoje popisowe potrawy. W książce Autorka przedstawia blisko trzydzieści postaci związanych z telewizją oraz zdradza receptury ich "hitów" kulinarnych. [Prószyński i S-ka, 2004]
Czytaj więcej

19.09.2005

Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej

12.09.2005

  • Tytuł: Bezmięsna kuchnia
  • Autor: Gasik Anna
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): kggucwa
Czytaj więcej

10.09.2005

Świat herbaty charakteryzuje bogactwo barw, smaków i aromatów. Tworzą go tradycje uprawy i produkcji oraz ceremonie parzenia i picia. Różne kultury przypisują herbacie niezwykłe właściwości i uzdrawiającą moc. Ta książka jest opowieścią o 5000. lat historii herbaty i rytuałach z nią związanych, przeplataną fragmentami utworów literackich, poradami i przepisami. Znakomite ilustracje - reprodukcje starych rycin i współczesne zdjęcia - przybliżają egzotyczny świat od Cejlonu po zbocza gór w Kam...
Czytaj więcej

09.09.2005

Autorka książki, opierając się na informacjach zebranych podczas studiowania Starego i Nowego Testamentu oraz źródeł pokrewnych, prezentuje przepisy kulinarne z Ziemi Świętej, a przy tym zapoznaje czytelnika z prawami dotyczącymi odżywiania się w kuchni biblijnej, wymienia produkty, które starożytni Hebrajczycy mogli spożywać bez przeszkód oraz te zabronione. Potrawy sporządzone według starożytnych receptur mogą być wspaniałym sposobem na uczczenie religijnego bądź świeckiego wydarzenia, lub...
Czytaj więcej

04.09.2005

Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: