Ostatnio dodane książki

Termin dodania:

dzisiaj

Czytaj więcej

wczoraj

Czytaj więcej
  • Tytuł: Tokyo: Petit Atlas Hédoniste (zapow.)
  • Autor: Fleuri Johann
  • Planowana data wydania: 05.08.2024
  • Tłumacz: Dywan Agnieszka
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: turystyka
  • Język oryginalny: francuski
  • Rok pierwszego wydania: 2020
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2024
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Marylek
Czytaj więcej
  • Tytuł: Paryż na talerzu (zapow.)
  • Autor: Gaudry Francois-Regis
  • Planowana data wydania: 19.08.2024
  • Tłumacz: Dywan Agnieszka
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Język oryginalny: francuski
  • Rok pierwszego wydania: 2022
  • Rok pierwszego wydania polskiego: 2024
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Marylek
Czytaj więcej

przedwczoraj

Czytaj więcej

25.05.2024

Czytaj więcej

24.05.2024

Czytaj więcej
Czytaj więcej

23.05.2024

  • Tytuł: Stary Konin
  • Autor: Wiśniewski Jacek
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: turystyka
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2012
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Marylek
Czytaj więcej
Trudno wyobrazić sobie dziś rodzinną uroczystość czy okolicznościowe przyjęcie bez podania ciast, a już na pewno nic nie zastąpi aromatu i smaku ciast przygotowanych w domu ze świeżych, najwyższej jakości składników. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by zaskoczyć bliskich wspaniałymi drożdżówkami, szarlotkami, zdobnymi struclami, a nawet wymyślnymi tortami. Książka "Ciasta. Encyklopedia" zawiera wiele cennych wskazówek i porad, które sprawią, że każdy wypiek będzie udany, a zbiór ponad 300 p...
Czytaj więcej
Smaku i zapachu domowego ciasta nie zastąpi najpiękniejszy wypiek w cukierni. Warto popróbować swoich sił i zaskoczyć domowników znakomitymi wypiekami. W prezentowanej książce Czytelnik odnajdzie 100 sprawdzonych receptur na najpyszniejsze ciasta: drożdżowe, pierniki, serniki, torty, strucle i szarlotki. [Wydawnictwo SBM, 2014]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Ciasta domowe
  • Autor: Szydłowska Marta
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2012
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Pingwinek
Ciasto na deser i podwieczorek, a zwłaszcza na niedzielę, to w polskiej kuchni tradycja. Żyjemy w czasach, w których większość pieczywa, a w ślad za nim także ciast produkowana jest taśmowo w nowoczesnych piekarniach, przez zaprogramowane roboty. Ale deser, to nie tylko słodkie danie podawane na koniec posiłku, to przecież jest i powinna być przyjemna chwila. Nic nie zastąpi aromatu i smaku ciast przygotowanych w domu ze świeżych, najwyższej jakości składników. Prezentowana książka zawiera spraw...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Wędliny na polskim stole obecne są na co dzień i od święta. Swoim zapachem i smakiem są w stanie podnieść walory każdego niemal dania. Do łask wraca wspaniała sztuka domowego wyrobu tych mięsnych specjałów. Książka "Wędliny. Domowy wyrób" podpowie, jak krok po kroku przyrządzić soczysty baleron, peklowaną golonkę, aromatyczną kiełbasę oraz kaszankę. Staropolska tradycja w połączeniu z odrobiną zapału i wiedzy pozwolą każdemu rozkoszować się samodzielnie przyrządzanymi mięsnymi przysmakami. ...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Czytaj więcej
"Naturalna księga zdrowia" to przewodnik po profilaktyce i leczeniu opartym na środkach dostępnych w naturze, np. roślinach leczniczych, preparatach ziołowych, kuracjach zgodnych z cyklem przyrody. Książka radzi, jak się zdrowo odżywiać i przeciwdziałać chorobom oraz jak się leczyć naturalnymi sposobami, z dala od chemii i sztucznych składników. [Wydawnictwo SBM, 2017]
Czytaj więcej
W naturalnych produktach, takich jak kawa, herbata, czekolada, miód, winogrona oraz zioła drzemie ogromna siła ożywcza i lecznicza. Książka "Zdrowie i uroda z natury" instruuje, jak ją wydobyć i naturalnymi metodami zadbać o piękny wygląd i zdrowie naszego ciała. Zebrane receptury na domowe kosmetyki oraz środki wspomagające prawidłowe działanie organizmu pomogą każdemu zadbać o siebie bez niepotrzebnej chemii. [Wydawnictwo SBM, 2013]
Czytaj więcej
Dieta oczyszczająca nie tylko pozwala wyeliminować szkodliwe substancje z organizmu, ale również jest jednym ze sposobów na polepszenie swojego samopoczucia i sprawności psychofizycznej. Nasza codzienna dieta powinna być zrównoważona. To proste zalecenie nie jest jednak realizowane. Jemy dużo i niezdrowo. Używamy za dużo cukru i soli. Koniecznym stało się więc oczyszczanie organizmu z zalegających go toksyn. Najważniejszymi składnikami pozwalającymi osiągnąć ten cel są woda oraz surowe warzywa i...
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Spiżarnie zapełnione znakomitymi własnoręcznie przyrządzonymi przetworami z owoców to już nie tylko widok z wiejskich domostw. Domowy wyrób dżemów i marmolad to wspaniała tradycja, która pozwala zatrzymać w słoiku smak i zapach letnich dni. Zebrane w książce receptury pomogą przyrządzić wiele smacznych dżemów zarówno z naszych rodzimych owoców, jak i tych egzotycznych. [Wydawnictwo SBM, 2012]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Przetwory domowe
  • Autor: Szydłowska Marta
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2013
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Pingwinek
Słoiki z przetworami na zimę, po które sięga się aż do lata, to doskonały i praktyczny sposób na urozmaicenie codziennej diety. Można je przyrządzać z różnych produktów i na wiele sposobów. Warzywa i owoce można łączyć ze sobą w różne kompozycje i wzbogacać je smakiem aromatycznych przypraw. "Przetwory domowe" to zbiór sprawdzonych przepisów na domowe dżemy, kwaszonki, marynaty, pasty, owoce w cukrze i wiele innych. [Wydawnictwo SBM, 2013]
Czytaj więcej
  • Tytuł: Pasztety domowe
  • Autor: Szydłowska Marta
  • Tłumacz: -
  • Kategoria: Hobby
  • Gatunek: kulinaria
  • Forma: poradnik
  • Język oryginalny: polski
  • Rok pierwszego wydania: 2013
  • Do BiblioNETki wprowadził(a): Pingwinek
Pasztety można piec, zapiekać w cieście, gotować na parze. Sporządza się je z mięsa rzeźnego, dziczyzny, drobiu, podrobów, ryb, owoców morza i warzyw. Doskonale smakują z pieczywem lub jako osobne danie. Prezentowana książka to zbiór porad i receptur na doskonałe pasztety domowe - mięsne, rybne i wegetariańskie. [Wydawnictwo SBM, 2013]
Czytaj więcej
Wyeliminowanie węglowodanów z codziennego jadłospisu wcale nie musi być smutnym ograniczeniem. Potwierdzają to zaprezentowane przepisy na wyśmienite śniadania, kolacje, obiady i desery. "Dania bez węglowodanów" to propozycja dla osób, które powinny lub chcą zrezygnować z węglowodanów w swoim codziennym menu. Przy odrobinie wysiłku można to osiągnąć, nie rezygnując z wyśmienitego smaku i apetycznego wyglądu przygotowywanych potraw. [Wydawnictwo SBM, 2012]
Czytaj więcej
Sery dzielimy na świeże, fermentowane i gotowane. Mają one zalety mleka i niezaprzeczalną nad nim przewagę - są lepiej przyswajalne. Sery są przede wszystkim źródłem białka i mogą pod tym względem konkurować z mięsem, są także bardzo ważnym źródłem wapnia. Dania z serów i twarogów to propozycja dla wszystkich miłośników tych wyrobów. Znajdują się tu informacje o rodzajach serów, sposobie ich przygotowywania, a przede wszystkim wykorzystania w różnego rodzaju daniach, jak choćby plackach, zapieka...
Czytaj więcej
Sałatki warzywne są istotnym uzupełnieniem codziennych posiłków. Występują one w kuchniach całego świata decydując nie tylko o smaku, lecz także o wyglądzie spożywanych pokarmów, dodając im atrakcyjności. Nie tuczą, łatwo i szybko można je przyrządzić, są cennym źródłem m.in. witamin, soli mineralnych i mikroelementów. W książce tej podanych jest 180 przepisów na sałatki warzywne, a także prawie 100 przepisów na zakąski gorące i zimne z warzyw i jarzyn. [Wydawnictwo Mada, 2006]
Czytaj więcej
Samodzielny wyrób masła, serów oraz jogurtów jest możliwy i nie wymaga - wbrew pozorom - dużych nakładów finansowych. Wystarczą dobre chęci, świeże mleko i książka "Masło, sery, jogurty. Domowy wyrób". Publikacja krok po kroku poprowadzi niezaprawionych adeptów sztuki mleczarskiej przez tajniki wyrobu białych przysmaków. Niespotykane dotąd przepisy na masło koperkowe czy miętowe, pomysły na potrawy wykorzystujące zrobiony własnoręcznie twarożek, a także dania z wyśmienitym jogurtem z pewnością z...
Czytaj więcej
Kuchnia polska ma niezwykle bogatą przeszłość. Nasi przodkowie dogadzali sobie, przyrządzając potrawy głównie z tego, co dawała natura, lecz trzeba zaznaczyć, że sposób przygotowywania i smaki, jakie uzyskiwali były zaskakująco dobre. Ryby, doskonałe raki i dziczyzna to królowie staropolskiego stołu. Prezentowana książka to zbiór wypróbowanych przepisów inspirowanych kuchnią naszych przodków. [Wydawnictwo SBM, 2013]
Czytaj więcej
Czytaj więcej
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: