Teksty i komentarze

Teksty i komentarze z okresu:

nota wydawcy

Książka: Tradycyjny stół świąteczny: 106 przepisów (Chomicz Aleksandra)
Autor: Pingwinek Dodany 23.05.2024 10:05

106 przepisów dla uatrakcyjnienia kulinarnej strony świąt Bożego Narodzenia. [Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2004]

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Kapusta: Polska specjalność: Odżywcza, aromatyczna, lecznicza (Chomicz Aleksandra, Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 23.05.2024 10:04

Przedstawiamy bogaty zbiór przepisów na różnorodne potrawy przyrządzone z kapusty, która przez wieki obecności na naszych stołach zasłużyła na miano "królowej warzyw". Rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego, jest odporna na mróz, choroby i szkodniki, dobrze znosi transport, nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Dzięki tym zaletom jest tania i dostępna przez cały rok. Zalecana jest w medycynie naturalnej oraz jako środe...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Zupy: Polska specjalność: Smaczne i zdrowe (Chomicz Aleksandra, Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 23.05.2024 10:04

W polskiej tradycji zupa jest niezbędnym składnikiem obiadu, zaś czasem nawet, jeśli jest odpowiednio skomponowana i posilna, zastępuje cały obiad. Jaką zupę można uznać za pierwszą wśród polskich? Zdania są tu podzielone, ale na liście popularnych i od dawna obecnych w naszej kuchni znajdą się na pewno pomidorowa i kapuśniak, fasolowa i grzybowa, barszcz, krupnik, piwna czy żurek… W tym poradniku znajdują się przepisy zarówno na zupy od dawna go...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Bukiet warzyw (Chomicz Aleksandra, Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 23.05.2024 10:04

Przewodnik kulinarny po potrawach z warzyw, popularnych w naszej kuchni. Co można zrobić z buraków, brukselki, cebuli, dyni, fasoli, grochu, kalafiora, kapusty, marchwi, ogórków, papryki czy zielonych sałat? Autorki proponują dziesiątki przepisów na dania zimne i gorące z praktycznymi wskazówkami, jak przygotować dane warzywo, jaka jest jego wartość odżywcza itd. Ciekawostki z dziejów warzyw w kuchni. [Wydawnictwo Świat Książki, 2009]

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Kalendarz kulinarny (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 23.05.2024 10:04

Przepisy na każdy dzień roku z poradami co i jak warto dzisiaj ugotować. Ponadto imieniny i ważne uroczystości. [Wydawnictwo Klub dla Ciebie, 2009]

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Nalewki lecznicze: Nalewka zrobiona w domu nie zaszkodzi nikomu (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 23.05.2024 10:04

100 "tajemnych" trunków! Niektóre z nich nasze babcie ukrywały w głębinach kredensów. Receptury innych dopiero niedawno wyszperano ze starych kalendarzy. Kolejne przepisy znaleziono na Kresach i... w ruinach tybetańskiego klasztoru. [Wydawnictwo Klub dla Ciebie, 2011]

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Co robić, aby potrawa się udała (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 23.05.2024 10:04

Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: - przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... - skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście - poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu - wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak doprawianie czerwonego barszczu wytrawnym winem lub p...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Zbędni (zapow.) (Manieri Tony)
Autor: gooska91 Dodany 23.05.2024 09:24

Michaela Stanica nieustannie gnębią wyrzuty sumienia. Podczas obławy na łotewskiego gangstera omal nie zginął jego partner i zarazem najbliższy przyjaciel. Na domiar złego ze względów formalnych nie może ścigać wciąż nieuchwytnego bandyty. Musi natomiast udać się do Lund i rozwikłać zagadkę śmierci pewnego bezdomnego. Szybko jednak okazuje się, że sprawa tylko z pozoru wydaje się banalna. Tropy prowadzą Stanica wprost do świata majętnych koniarzy...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Księga szubienic (zapow.) (Enger Thomas)
Autor: gooska91 Dodany 23.05.2024 09:21

Dziwny zamach: Evie udaje się przeżyć próbę zabójstwa, do której dochodzi w jej własnym domu. Obok niej na podłodze w salonie leży martwy mężczyzna, którego nie zna. A w korytarzu siedzi nieruchomo śmiertelnie przerażona, milcząca ośmioletnia dziewczynka. Dziwne zaginięcie: Peter, cichy, przygnębiony, niepozorny mężczyzna, spłaca kredyt hipoteczny, podejmuje znaczną kwotę pieniędzy i ginie bez śladu. Półtora roku później daje znak życia: wys...

Zobacz całą dyskusję

BiblioNETkowa książka maja: zgłoś kandydatki!

Autor: ilia Dodany 22.05.2024 22:55

Mord na zamku. "W Poznaniu, u podnóża Góry Przemysła, znajduje się urokliwa uliczka, nazwana imieniem Ludgardy. Owa zbieżność w nomenklaturze nie jest przypadkowa, Ludgarda była bowiem małżonką Przemysła II (1257-1296). W dodatku, niezbyt typowo dla epoki, małżonką poślubioną z miłości. Niestety, w tej historii nie było szczęśliwego zakończenia, potwierdzenie znalazła za to znana prawda, wedle której miłość od nienawiści dzieli zaledwie jeden kro...

Zobacz całą dyskusję

Miłość, Wenecja i Henry James

Książka: Anagalis: Historia miłosna (Maurensig Paolo)
Autor: fugare Dodany 22.05.2024 22:43

Podobno Truman Capote powiedział, że „być w Wenecji, to jakby zjeść całe pudełko czekoladek z likierem naraz”. Nie wiem. Wciąż obce są mi oba te doświadczenia. Z pewnością przesytu tym miastem nie odczuwał Henry James - chętnie bywał i pięknie o niej pisał. Mnie na razie zupełnie zadowoliła podróż do Wenecji, w której moim cicerone był Paolo Maurensig. "Anagalis" brzmi tajemniczo i nie ma co ukrywać, znacznie lepiej niż kurzyślad, bo tak w jęz...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Siedem lat wstecz (zapow.) (Poston Ashley)
Autor: sylkaa_s Dodany 22.05.2024 19:26

Po najgorszym dniu w swoim życiu trzeba wymyślić, jak dalej żyć. Dlatego Clementine układa plan, mający chronić jej serce: być zajętą, ciężko pracować, pokochać kogoś miłego i starać się pamiętać o tym, aby sięgać gwiazd. To ostatnie jest niemądre i oczywiście ma znaczenie metaforyczne, ale ciocia zawsze jej powtarzała, że każdy musi mieć przynajmniej jedno wielkie marzenie, które będzie go napędzało. I przez ostatni rok ten plan doskonale się...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Wspaniałe ciasta: Babki, placki, torty, pierniki... (Chomicz Aleksandra, Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 17:32

M.in. ciasta drożdżowe, kruche, serniki, makowce, torty, mazurki, pierniki. Autorki zebrały najlepsze przepisy na popularne ciasta i opisały je tak, że każdy z sukcesem może je przygotować. Od popularnych "drożdżówek", serników i makowców, przez faworki, pączki, ciasta francuskie, torty i pierniki, po ciasta wytrawne - paszteciki, tarty, pizze itp. [Wydawnictwo Świat Książki, 2006]

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Torty łatwe i trudne (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 17:28

Torty czynią wykonawcę mistrzem sztuki kulinarnej. Autorka przedstawia 80 przepisów na efektowne, ale proste w wykonaniu torty i zapewnia, że zawsze się udają. Tłuste i kaloryczne kremy maślane można zastąpić konfiturą lub musem. Smak tortów przez epoki ciągle się doskonalił. Książka prezentuje słodkości na miarę XXI wieku! Wśród nowoczesnych propozycji znajdziesz między innymi przepis na zgrabny torcik z nutellą, tort z Kresów i tylko dla dorosł...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Przyprawy niezbędne w kuchni: Rozmaryn, cząber, lubczyk, estragon, bazylia, tymianek, melisa, kolendra, szałwia, mięta (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 17:21

Umiejętne używanie przypraw czyni z kucharza mistrza! Nie można precyzyjnie wyliczyć, ile to jest duża lub mała szczypta, trzeba mieć intuicję, aby dodać dokładnie tyle, ile potrzeba. Niemniej, zawsze można dążyć do ideału, i kierować się ustalonymi zwyczajami i regułami, które zapewnią nam potrawy wystarczająco pyszne i smakowicie wyglądające. Ile czego i do czego oraz co, z czym i kiedy - dowiemy się z tej książki. Autorka stworzyła prawdziwy p...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Ze zwykłych produktów niezwykłe potrawy (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 17:18

Od kotlecików chińskich do tortilli po polsku - 120 oryginalnych dań! Masz ochotę na kulinarną wycieczkę do Indii, nad Morze Śródziemne lub do Francji? Wystarczy mieć w domu ziemniaki, marchew, kapustę, ser lub mielone mięso. Oto nietypowa, inspirująca książka kucharska dla oszczędnych i zabieganych! Dzięki niej przekonasz się, że zamiast gołąbków można wyczarować z kapusty zaskakująco pyszną zapiekankę, a ćwierć kilo mielonego mięsa wystarczy, b...

Zobacz całą dyskusję

Polecam

Książka: Sława i śmierć (Roberts Nora (pseud. Robb J. D., właśc. Robertson Eleanor Marie))
Autor: dezyderata Dodany 22.05.2024 17:16

"Sława i śmierć" to drugi tom serii o Eve Dallas. Tym razem przed porucznik staje wyzwanie odnalezienia brutalnego mordercy znanych sław. Kto i dlaczego zabija silne, odnoszące sukcesy kobiety, porzucając ciała w widocznych miejscach publicznych? Przy tej sprawie bawiłam się chyba nawet lepiej, niż przy poprzedniej. Fabuła była bardziej dynamiczna, kolejne tropy wodziły za nos policję i główną bohaterkę, a odkrywanie powiązań między ofiarami i...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Smacznie, szybko i niedrogo: 105 przepisów (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 17:13

105 przepisów na sałatki, zupy, dania półmięsne, bezmięsne, rybne, ciastka i ciasteczka. [Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2006]

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Kasze: Polska specjalność: Pożywne źródło witamin (Chomicz Aleksandra, Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 17:06

Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mów...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska dla początkujących (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 17:02

Książka zawiera blisko 300 przepisów pochodzących głównie z francuskiej tzw. kuchni domowej. Charakteryzuje się ona umiejętnym użyciem aromatycznych przypraw, głównie świeżych ziół, a także wina, serów i oliwy, które nadają jedzeniu niepowtarzalny smak i aromat. Dania kuchni francuskiej uważane są - obok kuchni chińskiej - za najsmaczniejsze i najbardziej wyrafinowane. Proste do wykonania przepisy pozwolą każdej gospodyni wyczarować niepowtarzaln...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Kuchnia na każdą kieszeń: Zupy, dania główne, desery (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 16:59

Doskonała i inspirująca książka kucharska dla wszystkich, którzy nie mogą lub nie chcą wydawać na jedzenie dużych pieniędzy. Jak zrobić obiad na trzy dni z podobnych składników, by jednak każdego dnia były to inne dania? Autorka odkrywa tajemnice dobrego gospodarowania nie tyle gotówką, ile właściwymi produktami, a także smacznego przyrządzania prostych i tanich potraw. Codziennie coś nowego, codziennie coś dobrego, choć niekoniecznie z głośno re...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Kuchnia włoska (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 16:57

Nie ma w Polsce restauracji czy baru, w których menu nie byłoby wytwornego carpaccio z wołowiny albo wędzonego łososia, pizzy lub delikatnego tiramisu. Kuchnia włoska w ostatnim czasie zrobiła u nas błyskawiczną i w pełni zasłużoną karierę. Autorka - entuzjastka zdrowej śródziemnomorskiej kuchni - pragnie spopularyzować w Państwa domach takie włoskie specjały, jak rosół z kluskami z sera, flaczki po genueńsku czy szpinakowo-serową lazanię. [...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Pierogi nie tylko po polsku (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 16:54

Pierogi! Wizytówka domu, kraju, bo nigdzie nie ma tak pysznych i różnorodnych. Tanie i wyrafinowane w smaku. Wyjątkowe jak wspomnienia z dzieciństwa. Autorka podaje przepisy na pierogi gotowane, pieczone, tzw. z pieca, albo smażone w tłuszczu jak pączki; w delikatnym cieście, drożdżowym, miękkim lub chrupiącym. Na każdą okazję. I chociaż przyjmuje się, że pierogi to polska specjalność, dla odmiany można sięgnąć po włoskie, rosyjskie, węgier...

Zobacz całą dyskusję

Autor szlifuje warsztat, bohaterka dojrzewa

Książka: Czerwony świt (Pasierski Jędrzej)
Autor: dot59Opiekun BiblioNETki Dodany 22.05.2024 16:43

Pomiędzy poważniejsze lektury upycham sobie rekreacyjnie powieści kryminalne, teraz – skoro już pożyczyłam całość – z cyklu z Niną Warwiłow. W trzecim w kolejności „Czerwonym świcie” pani komisarz ma do rozwikłania zagadkę prawie jak z klasycznego kryminału: pada trupem jedna z kilku osób, spędzających wspólnie czas w dopiero co urządzonym apartamencie młodej aktorki-celebrytki; wszyscy znają się od dzieciństwa (przy czym jest wśród nich jedn...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Serniki i szarlotki (Chomicz Aleksandra, Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 16:42

Szarlotki wcale nie ograniczają się do tych z ciastem kruchym lub francuskim. Jabłka można zapiekać pod biszkoptową kołderką i na spodzie z piernika, nie mówiąc o wigilijnych babkach jabłkowo-makowych czy prostych, niedzielnych plackach dla całej rodziny. Nie inaczej z sernikami, od wiedeńskich przez krakowskie, od pieczonych po zimne desery... Poza dziesiątkami przepisów autorki podają wiele cennych informacji o przygotowywaniu ciast: jak dobier...

Zobacz całą dyskusję

Małżeństwo za wszelką cenę

Książka: Matrymonium: O małżeństwie nieromantycznym (Urbanik-Kopeć Alicja)
Autor: dot59Opiekun BiblioNETki Dodany 22.05.2024 16:40

Jeśli popatrzymy na beletrystykę z całego wieku XIX i pierwszych dekad XX, niewiele chyba znajdziemy utworów, w których choć na marginesie nie pojawiłby się wątek małżeństwa zawieranego z pobudek innych niż wzajemna miłość (czyli w praktyce materialnych, bo zawsze był to rodzaj wymiany towarów i usług – jeśli nawet tym towarem/usługą było coś sensu stricto niematerialnego, jak tzw. pozycja społeczna – mającej przynajmniej jednej stronie przynieść...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Ciasta błyskawiczne (Chomicz Aleksandra, Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 16:34

Książka kucharska. Sprawdzone przepisy na wypieki, których wykonanie trwa nie dłużej niż godzinę. Od "murzynka bez mąki", przez babki i babeczki, po smakołyki bez pieczenia. [Wydawnictwo Świat Książki, 2009]

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Ciasta wytrawne (Chomicz Aleksandra, Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 16:30

Croissanty, przepyszne vol-au-vent, czyli babeczki w kształcie gniazdka wypełnione nadzieniem, pizza na wiele sposobów, przysmak Francuzów quiche - kruche, listkowe ciasto pokryte najróżniejszymi składnikami: boczkiem, serem czy kurkami, i zalane masą jajeczną… W książce znajdziemy przepisy na światowe przysmaki, ale też na dania od dawna znane w naszej kuchni: babkę ziemniaczaną, wigilijny pieróg, kulebiak, rozmaite pierożki i paszteciki. Przyje...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Text Appeal (zapow.) (Roberts Amber)
Autor: sylkaa_s Dodany 22.05.2024 16:29

Gdy Lark, jedyna kobieta w firmie zajmującej się oprogramowaniem, dostaje duży projekt dla ważnego klienta, czuje, że to przełomowy krok w jej karierze. Ale wymarzony scenariusz zamienia się w koszmar, gdy podczas prezentacji przypadkowo wyświetla na ekranie skandaliczne (i całkowicie niechciane) prywatne zdjęcie ze swojego telefonu. Zanim zdąży dojść do siebie, jej współpracownicy wkraczają do akcji i kradną jej projekt, pozostawiając Lark be...

Zobacz całą dyskusję

nota wydawcy

Książka: Ciasta smażone: Pączki, faworki, racuchy (Stradecka Alina)
Autor: Pingwinek Dodany 22.05.2024 16:27

Francuskie faworki i kółeczka piwno-serowe, pączki z różą i... z kiełbasą! Wśród przysmaków smażonych na głębokim tłuszczu znalazły się propozycje polskie, włoskie, amerykańskie, a nawet egipskie i chińskie. Są wśród nich nie tylko przekąski z ciasta, lecz także z jabłek, cebuli lub porów. Dowiedz się, jakiego oleju najlepiej używać, jak przygotować pączki z białą obwódką i kiedy jest najwłaściwszy moment na posypanie wypieków pudrem. [Wydaw...

Zobacz całą dyskusję
Legenda
  • - książka oceniona przez Ciebie - najedź na ikonę przy książce aby zobaczyć ocenę
  • - do książki dodano opisy lub recenzje
  • - książka dostępna w naszej księgarni
  • - książka dostępna u innych użytkowników (wymiana, kupno)
  • - książka znajduje się w Twoim schowku
Patronaty Biblionetki
Biblionetka potrzebuje opiekunów
Recenzje

Użytkownicy polecają:

Redakcja poleca: