Nowości: Ostatni dzień na Ziemi, Cudze słowa, Wanna z kolumnadą
Zaloguj się
Aby zalogować się należy podać login.
Aby zalogować się należy podać hasło.
106 przepisów dla uatrakcyjnienia kulinarnej strony świąt Bożego Narodzenia. [Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2004]
Przedstawiamy bogaty zbiór przepisów na różnorodne potrawy przyrządzone z kapusty, która przez wieki obecności na naszych stołach zasłużyła na miano "królowej warzyw". Rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego, jest odporna na mróz, choroby i szkodniki, dobrze znosi transport, nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Dzięki tym zaletom jest tania i dostępna przez cały rok. Zalecana jest w medycynie naturalnej oraz jako środe...
W polskiej tradycji zupa jest niezbędnym składnikiem obiadu, zaś czasem nawet, jeśli jest odpowiednio skomponowana i posilna, zastępuje cały obiad. Jaką zupę można uznać za pierwszą wśród polskich? Zdania są tu podzielone, ale na liście popularnych i od dawna obecnych w naszej kuchni znajdą się na pewno pomidorowa i kapuśniak, fasolowa i grzybowa, barszcz, krupnik, piwna czy żurek… W tym poradniku znajdują się przepisy zarówno na zupy od dawna go...
Przewodnik kulinarny po potrawach z warzyw, popularnych w naszej kuchni. Co można zrobić z buraków, brukselki, cebuli, dyni, fasoli, grochu, kalafiora, kapusty, marchwi, ogórków, papryki czy zielonych sałat? Autorki proponują dziesiątki przepisów na dania zimne i gorące z praktycznymi wskazówkami, jak przygotować dane warzywo, jaka jest jego wartość odżywcza itd. Ciekawostki z dziejów warzyw w kuchni. [Wydawnictwo Świat Książki, 2009]
Przepisy na każdy dzień roku z poradami co i jak warto dzisiaj ugotować. Ponadto imieniny i ważne uroczystości. [Wydawnictwo Klub dla Ciebie, 2009]
100 "tajemnych" trunków! Niektóre z nich nasze babcie ukrywały w głębinach kredensów. Receptury innych dopiero niedawno wyszperano ze starych kalendarzy. Kolejne przepisy znaleziono na Kresach i... w ruinach tybetańskiego klasztoru. [Wydawnictwo Klub dla Ciebie, 2011]
Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: - przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... - skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście - poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu - wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak doprawianie czerwonego barszczu wytrawnym winem lub p...
Michaela Stanica nieustannie gnębią wyrzuty sumienia. Podczas obławy na łotewskiego gangstera omal nie zginął jego partner i zarazem najbliższy przyjaciel. Na domiar złego ze względów formalnych nie może ścigać wciąż nieuchwytnego bandyty. Musi natomiast udać się do Lund i rozwikłać zagadkę śmierci pewnego bezdomnego. Szybko jednak okazuje się, że sprawa tylko z pozoru wydaje się banalna. Tropy prowadzą Stanica wprost do świata majętnych koniarzy...
Dziwny zamach: Evie udaje się przeżyć próbę zabójstwa, do której dochodzi w jej własnym domu. Obok niej na podłodze w salonie leży martwy mężczyzna, którego nie zna. A w korytarzu siedzi nieruchomo śmiertelnie przerażona, milcząca ośmioletnia dziewczynka. Dziwne zaginięcie: Peter, cichy, przygnębiony, niepozorny mężczyzna, spłaca kredyt hipoteczny, podejmuje znaczną kwotę pieniędzy i ginie bez śladu. Półtora roku później daje znak życia: wys...
Mord na zamku. "W Poznaniu, u podnóża Góry Przemysła, znajduje się urokliwa uliczka, nazwana imieniem Ludgardy. Owa zbieżność w nomenklaturze nie jest przypadkowa, Ludgarda była bowiem małżonką Przemysła II (1257-1296). W dodatku, niezbyt typowo dla epoki, małżonką poślubioną z miłości. Niestety, w tej historii nie było szczęśliwego zakończenia, potwierdzenie znalazła za to znana prawda, wedle której miłość od nienawiści dzieli zaledwie jeden kro...
Podobno Truman Capote powiedział, że „być w Wenecji, to jakby zjeść całe pudełko czekoladek z likierem naraz”. Nie wiem. Wciąż obce są mi oba te doświadczenia. Z pewnością przesytu tym miastem nie odczuwał Henry James - chętnie bywał i pięknie o niej pisał. Mnie na razie zupełnie zadowoliła podróż do Wenecji, w której moim cicerone był Paolo Maurensig. "Anagalis" brzmi tajemniczo i nie ma co ukrywać, znacznie lepiej niż kurzyślad, bo tak w jęz...
Po najgorszym dniu w swoim życiu trzeba wymyślić, jak dalej żyć. Dlatego Clementine układa plan, mający chronić jej serce: być zajętą, ciężko pracować, pokochać kogoś miłego i starać się pamiętać o tym, aby sięgać gwiazd. To ostatnie jest niemądre i oczywiście ma znaczenie metaforyczne, ale ciocia zawsze jej powtarzała, że każdy musi mieć przynajmniej jedno wielkie marzenie, które będzie go napędzało. I przez ostatni rok ten plan doskonale się...
M.in. ciasta drożdżowe, kruche, serniki, makowce, torty, mazurki, pierniki. Autorki zebrały najlepsze przepisy na popularne ciasta i opisały je tak, że każdy z sukcesem może je przygotować. Od popularnych "drożdżówek", serników i makowców, przez faworki, pączki, ciasta francuskie, torty i pierniki, po ciasta wytrawne - paszteciki, tarty, pizze itp. [Wydawnictwo Świat Książki, 2006]
Torty czynią wykonawcę mistrzem sztuki kulinarnej. Autorka przedstawia 80 przepisów na efektowne, ale proste w wykonaniu torty i zapewnia, że zawsze się udają. Tłuste i kaloryczne kremy maślane można zastąpić konfiturą lub musem. Smak tortów przez epoki ciągle się doskonalił. Książka prezentuje słodkości na miarę XXI wieku! Wśród nowoczesnych propozycji znajdziesz między innymi przepis na zgrabny torcik z nutellą, tort z Kresów i tylko dla dorosł...
Umiejętne używanie przypraw czyni z kucharza mistrza! Nie można precyzyjnie wyliczyć, ile to jest duża lub mała szczypta, trzeba mieć intuicję, aby dodać dokładnie tyle, ile potrzeba. Niemniej, zawsze można dążyć do ideału, i kierować się ustalonymi zwyczajami i regułami, które zapewnią nam potrawy wystarczająco pyszne i smakowicie wyglądające. Ile czego i do czego oraz co, z czym i kiedy - dowiemy się z tej książki. Autorka stworzyła prawdziwy p...
Od kotlecików chińskich do tortilli po polsku - 120 oryginalnych dań! Masz ochotę na kulinarną wycieczkę do Indii, nad Morze Śródziemne lub do Francji? Wystarczy mieć w domu ziemniaki, marchew, kapustę, ser lub mielone mięso. Oto nietypowa, inspirująca książka kucharska dla oszczędnych i zabieganych! Dzięki niej przekonasz się, że zamiast gołąbków można wyczarować z kapusty zaskakująco pyszną zapiekankę, a ćwierć kilo mielonego mięsa wystarczy, b...
"Sława i śmierć" to drugi tom serii o Eve Dallas. Tym razem przed porucznik staje wyzwanie odnalezienia brutalnego mordercy znanych sław. Kto i dlaczego zabija silne, odnoszące sukcesy kobiety, porzucając ciała w widocznych miejscach publicznych? Przy tej sprawie bawiłam się chyba nawet lepiej, niż przy poprzedniej. Fabuła była bardziej dynamiczna, kolejne tropy wodziły za nos policję i główną bohaterkę, a odkrywanie powiązań między ofiarami i...
105 przepisów na sałatki, zupy, dania półmięsne, bezmięsne, rybne, ciastka i ciasteczka. [Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2006]
Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mów...
Książka zawiera blisko 300 przepisów pochodzących głównie z francuskiej tzw. kuchni domowej. Charakteryzuje się ona umiejętnym użyciem aromatycznych przypraw, głównie świeżych ziół, a także wina, serów i oliwy, które nadają jedzeniu niepowtarzalny smak i aromat. Dania kuchni francuskiej uważane są - obok kuchni chińskiej - za najsmaczniejsze i najbardziej wyrafinowane. Proste do wykonania przepisy pozwolą każdej gospodyni wyczarować niepowtarzaln...
Doskonała i inspirująca książka kucharska dla wszystkich, którzy nie mogą lub nie chcą wydawać na jedzenie dużych pieniędzy. Jak zrobić obiad na trzy dni z podobnych składników, by jednak każdego dnia były to inne dania? Autorka odkrywa tajemnice dobrego gospodarowania nie tyle gotówką, ile właściwymi produktami, a także smacznego przyrządzania prostych i tanich potraw. Codziennie coś nowego, codziennie coś dobrego, choć niekoniecznie z głośno re...
Nie ma w Polsce restauracji czy baru, w których menu nie byłoby wytwornego carpaccio z wołowiny albo wędzonego łososia, pizzy lub delikatnego tiramisu. Kuchnia włoska w ostatnim czasie zrobiła u nas błyskawiczną i w pełni zasłużoną karierę. Autorka - entuzjastka zdrowej śródziemnomorskiej kuchni - pragnie spopularyzować w Państwa domach takie włoskie specjały, jak rosół z kluskami z sera, flaczki po genueńsku czy szpinakowo-serową lazanię. [...
Pierogi! Wizytówka domu, kraju, bo nigdzie nie ma tak pysznych i różnorodnych. Tanie i wyrafinowane w smaku. Wyjątkowe jak wspomnienia z dzieciństwa. Autorka podaje przepisy na pierogi gotowane, pieczone, tzw. z pieca, albo smażone w tłuszczu jak pączki; w delikatnym cieście, drożdżowym, miękkim lub chrupiącym. Na każdą okazję. I chociaż przyjmuje się, że pierogi to polska specjalność, dla odmiany można sięgnąć po włoskie, rosyjskie, węgier...
Pomiędzy poważniejsze lektury upycham sobie rekreacyjnie powieści kryminalne, teraz – skoro już pożyczyłam całość – z cyklu z Niną Warwiłow. W trzecim w kolejności „Czerwonym świcie” pani komisarz ma do rozwikłania zagadkę prawie jak z klasycznego kryminału: pada trupem jedna z kilku osób, spędzających wspólnie czas w dopiero co urządzonym apartamencie młodej aktorki-celebrytki; wszyscy znają się od dzieciństwa (przy czym jest wśród nich jedn...
Szarlotki wcale nie ograniczają się do tych z ciastem kruchym lub francuskim. Jabłka można zapiekać pod biszkoptową kołderką i na spodzie z piernika, nie mówiąc o wigilijnych babkach jabłkowo-makowych czy prostych, niedzielnych plackach dla całej rodziny. Nie inaczej z sernikami, od wiedeńskich przez krakowskie, od pieczonych po zimne desery... Poza dziesiątkami przepisów autorki podają wiele cennych informacji o przygotowywaniu ciast: jak dobier...
Jeśli popatrzymy na beletrystykę z całego wieku XIX i pierwszych dekad XX, niewiele chyba znajdziemy utworów, w których choć na marginesie nie pojawiłby się wątek małżeństwa zawieranego z pobudek innych niż wzajemna miłość (czyli w praktyce materialnych, bo zawsze był to rodzaj wymiany towarów i usług – jeśli nawet tym towarem/usługą było coś sensu stricto niematerialnego, jak tzw. pozycja społeczna – mającej przynajmniej jednej stronie przynieść...
Książka kucharska. Sprawdzone przepisy na wypieki, których wykonanie trwa nie dłużej niż godzinę. Od "murzynka bez mąki", przez babki i babeczki, po smakołyki bez pieczenia. [Wydawnictwo Świat Książki, 2009]
Croissanty, przepyszne vol-au-vent, czyli babeczki w kształcie gniazdka wypełnione nadzieniem, pizza na wiele sposobów, przysmak Francuzów quiche - kruche, listkowe ciasto pokryte najróżniejszymi składnikami: boczkiem, serem czy kurkami, i zalane masą jajeczną… W książce znajdziemy przepisy na światowe przysmaki, ale też na dania od dawna znane w naszej kuchni: babkę ziemniaczaną, wigilijny pieróg, kulebiak, rozmaite pierożki i paszteciki. Przyje...
Gdy Lark, jedyna kobieta w firmie zajmującej się oprogramowaniem, dostaje duży projekt dla ważnego klienta, czuje, że to przełomowy krok w jej karierze. Ale wymarzony scenariusz zamienia się w koszmar, gdy podczas prezentacji przypadkowo wyświetla na ekranie skandaliczne (i całkowicie niechciane) prywatne zdjęcie ze swojego telefonu. Zanim zdąży dojść do siebie, jej współpracownicy wkraczają do akcji i kradną jej projekt, pozostawiając Lark be...
Francuskie faworki i kółeczka piwno-serowe, pączki z różą i... z kiełbasą! Wśród przysmaków smażonych na głębokim tłuszczu znalazły się propozycje polskie, włoskie, amerykańskie, a nawet egipskie i chińskie. Są wśród nich nie tylko przekąski z ciasta, lecz także z jabłek, cebuli lub porów. Dowiedz się, jakiego oleju najlepiej używać, jak przygotować pączki z białą obwódką i kiedy jest najwłaściwszy moment na posypanie wypieków pudrem. [Wydaw...
Użytkownicy polecają:
Dodany: 02.04.2024 21:51
Autor: fugare
Fantastyka naukowa to nie był nigdy mój ulubiony gatunek literacki, filmowy zresztą też nie, ale bardzo dobrze przechowałam, a nawet pielęgnuję pewne (...)
Dodany: 20.01.2024 09:11
Autor: zielkowiak
Humboldt – to dopiero był gość! Gdyby zaproponował mi udział w jednej ze swoich wypraw, rzuciłabym wszystko i pojechała. To temu człowiekowi zawdzi (...)
Dodany: 14.01.2024 08:08
Autor: dot59
Ależ to była lektura! I nie dlatego tak mówię, że na punkcie literatury z PRL w tytule mam lekkiego bzika (a mam go, bo stwierdziwszy, że pokaźna częś (...)
Dodany: 28.11.2023 15:10
Generalnie ani kryminał retro, ani kryminał cokolwiek humorystyczny nie wzbudzają we mnie automatycznej chęci natychmiastowego przeczytania, a jeśli s (...)
Dodany: 02.12.2023 11:17
Autor: Marylek
Oniryczna, na wpół bajkowa opowieść o fascynacjach i strachach dzieciństwa, o tym, jak zostają z nami na całe życie, kształtują postrzeganie świata i (...)
Redakcja poleca:
Dodany: 14.04.2024 21:41
„Srebrzysko” określa autor w podtytule „powieścią dla dorosłych”. Jak dorosłym trzeba być, żeby wyrzec się buntu, zdecydować się nadstawić przysłowiow (...)
Dodany: 23.03.2024 09:19
Autor: Meszuge
Ze względu na ogromną liczbę przypisów i cytowanych materiałów źródłowych jest to najprawdopodobniej najbardziej rzetelna biografia Feliksa Dzierżyńsk (...)
Dodany: 09.03.2024 20:02
Autor: jolietjakeblues
Jesteśmy pokoleniem poszukiwaczy, my, obecni pięćdziesięciolatkowie, z których wielu miało to szczęście, że dzięki odwadze, inteligencji, talentowi sw (...)
Dodany: 03.03.2024 09:31
Breece D'J Pancake, a właściwie Breece Dexter John Pancake (pancake – naleśnik; dziwaczny zapis imienia był wynikiem błędu w The Atlantic Monthly, gdz (...)