Nowości: Ostatni dzień na Ziemi, Cudze słowa, Wanna z kolumnadą
Zaloguj się
Aby zalogować się należy podać login.
Aby zalogować się należy podać hasło.
Oto przed Tobą szczęśliwa siódemka! Siedem reguł, które przybliżą Cię do spełnionych życzeń. Jasne, proste zasady stosowania oraz skuteczność w działaniu - taki właśnie jest ten przewodnik, który od pierwszego zdania łagodnie prowadzi do sukcesu. Na własnej skórze przekonaj się, że marzenia spełniają się zawsze! Tu nie chodzi o myślenie "magiczne". Jednak musisz być świadom tego, o czym marzysz. Zatem na początek zapoznaj się z rozdziałem o...
Czy możesz wpływać na swoje ciało siłą myśli? Zdecydowanie tak. Wykorzystaj moc świadomości i podświadomości, i chudnij z prawem rezonansu. Ciało reaguje na najmniejsze impulsy nerwowe. Takie terapie jak wizualizacje, pozytywne myślenie, rozwój osobisty czy duchowy, a nawet jedna myśl mogą czynić cuda. Możesz wykorzystać tę siłę myśli i chudnąć zdrowo. Gdy zaczniesz myśleć o swojej idealnej sylwetce i wykorzystasz programowanie podświadomości i w...
Pierre Franckh - jeden z najbardziej znanych niemieckich seminarzystów, specjalista od pozytywnego kreowania rzeczywistości i autor licznych bestsellerów oferuje Ci zupełnie nowe spojrzenie na świat i na… Ciebie samego. Poznaj najnowsze odkrycia z pogranicza fizyki i… pozytywnego myślenia. Dlaczego nie wszystko idzie jak sobie to zaplanowałeś? Czemu tak często musisz przełykać gorzki smak porażki, choć dołożyłeś wszelkich starań by zrealizow...
Meksykanin José Silva poświęcił kilkadziesiąt lat życia, aby zbadać granice możliwości umysłu człowieka. W wyniku tych badań powstał kurs trwający niespełna 50 godzin, podczas którego każdy uczestnik mógł nauczyć się panowania nad pamięcią, kontrolowania bólu czy przyspieszania leczenia. Metoda Silvy ułatwia też zmianę nawyków, jest świetnym sposobem wyostrzania szóstego zmysłu i rozwijania intuicji. Silva uczył więc, jak żyć szczęśliwiej, efekty...
Wznowienie doskonałej książki guru pracy z własnym umysłem, który mawiał: "Mózg jest instrumentem o zbyt wielkiej mocy, aby go można było pozostawić bez kontroli. Kiedy nauczysz się używania umysłu do jego treningu, będziesz w stanie dokonywać rzeczy zadziwiających". [Wydawnictwo Ravi, 2000]
Samouzdrawianie jest krokiem milowym ku zdrowemu i rozwiniętemu duchowo społeczeństwu. Zastosowanie Metody Silvy sprawia, że człowiek staje się panem własnego losu, czyni swoje życie szczęśliwszym, a także potrafi pomagać innym. [Wydawnictwo Kos, 2006]
"Naturalna księga zdrowia" to przewodnik po profilaktyce i leczeniu opartym na środkach dostępnych w naturze, np. roślinach leczniczych, preparatach ziołowych, kuracjach zgodnych z cyklem przyrody. Książka radzi, jak się zdrowo odżywiać i przeciwdziałać chorobom oraz jak się leczyć naturalnymi sposobami, z dala od chemii i sztucznych składników. [Wydawnictwo SBM, 2017]
W naturalnych produktach, takich jak kawa, herbata, czekolada, miód, winogrona oraz zioła drzemie ogromna siła ożywcza i lecznicza. Książka "Zdrowie i uroda z natury" instruuje, jak ją wydobyć i naturalnymi metodami zadbać o piękny wygląd i zdrowie naszego ciała. Zebrane receptury na domowe kosmetyki oraz środki wspomagające prawidłowe działanie organizmu pomogą każdemu zadbać o siebie bez niepotrzebnej chemii. [Wydawnictwo SBM, 2013]
Czy możliwe jest przygotowanie obiadu dla dwóch, a nawet trzech osób za jedyne 10 złotych? Okazuje się, że tak i wcale nie jest to obiad ubogi i bez smaku. Prezentowana książka to zbiór 50 pomysłów na domowe posiłki, z których każdy będzie kosztował nie więcej niż 10 złotych. Wśród przepisów znalazły się zarówno receptury na dania mięsne, jak i bezmięsne. [Wydawnictwo SBM, 2013]
Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą przyrządzania posiłków. To idealna metoda przede wszystkim dla osób cierpiących na zaburzenia przemiany materii, mających problemy z nadwagą, alergików, ale również dla osób całkowicie zdrowych, które chcą uniknąć chorób. Przyrządzone na parze lub w kombiwarze potrawy apetycznie wyglądają, zachowują walory smakowe i co najważniejsze - nie tracą cennych witamin. Zebrane w książce przepisy dostarczą pomysłó...
Kombiwar to coraz częściej stosowany w kuchni sprzęt. Jego nieskomplikowana obsługa i samodzielność sprawiają, że przygotowanie codziennych posiłków staje się mniej czasochłonne. Dania przyrządzone w kombiwarze są także znacznie zdrowsze, niż te przyrządzone na ociekającej tłuszczem patelni. Prezentowana książka to zbiór niezbędnych wskazówek i przepisów na wyśmienite potrawy oraz desery z kombiwaru. [Wydawnictwo SBM, 2012]
Wyeliminowanie węglowodanów z codziennego jadłospisu wcale nie musi być smutnym ograniczeniem. Potwierdzają to zaprezentowane przepisy na wyśmienite śniadania, kolacje, obiady i desery. "Dania bez węglowodanów" to propozycja dla osób, które powinny lub chcą zrezygnować z węglowodanów w swoim codziennym menu. Przy odrobinie wysiłku można to osiągnąć, nie rezygnując z wyśmienitego smaku i apetycznego wyglądu przygotowywanych potraw. [Wydawn...
Spiżarnie zapełnione znakomitymi własnoręcznie przyrządzonymi przetworami z owoców to już nie tylko widok z wiejskich domostw. Domowy wyrób dżemów i marmolad to wspaniała tradycja, która pozwala zatrzymać w słoiku smak i zapach letnich dni. Zebrane w książce receptury pomogą przyrządzić wiele smacznych dżemów zarówno z naszych rodzimych owoców, jak i tych egzotycznych. [Wydawnictwo SBM, 2012]
Pasztety można piec, zapiekać w cieście, gotować na parze. Sporządza się je z mięsa rzeźnego, dziczyzny, drobiu, podrobów, ryb, owoców morza i warzyw. Doskonale smakują z pieczywem lub jako osobne danie. Prezentowana książka to zbiór porad i receptur na doskonałe pasztety domowe - mięsne, rybne i wegetariańskie. [Wydawnictwo SBM, 2013]
Trudno wyobrazić sobie dziś rodzinną uroczystość czy okolicznościowe przyjęcie bez podania ciast, a już na pewno nic nie zastąpi aromatu i smaku ciast przygotowanych w domu ze świeżych, najwyższej jakości składników. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by zaskoczyć bliskich wspaniałymi drożdżówkami, szarlotkami, zdobnymi struclami, a nawet wymyślnymi tortami. Książka "Ciasta. Encyklopedia" zawiera wiele cennych wskazówek i porad, które sprawią,...
Smaku i zapachu domowego ciasta nie zastąpi najpiękniejszy wypiek w cukierni. Warto popróbować swoich sił i zaskoczyć domowników znakomitymi wypiekami. W prezentowanej książce Czytelnik odnajdzie 100 sprawdzonych receptur na najpyszniejsze ciasta: drożdżowe, pierniki, serniki, torty, strucle i szarlotki. [Wydawnictwo SBM, 2014]
Ciasto na deser i podwieczorek, a zwłaszcza na niedzielę, to w polskiej kuchni tradycja. Żyjemy w czasach, w których większość pieczywa, a w ślad za nim także ciast produkowana jest taśmowo w nowoczesnych piekarniach, przez zaprogramowane roboty. Ale deser, to nie tylko słodkie danie podawane na koniec posiłku, to przecież jest i powinna być przyjemna chwila. Nic nie zastąpi aromatu i smaku ciast przygotowanych w domu ze świeżych, najwyższej jako...
Kuchnia polska ma niezwykle bogatą przeszłość. Nasi przodkowie dogadzali sobie, przyrządzając potrawy głównie z tego, co dawała natura, lecz trzeba zaznaczyć, że sposób przygotowywania i smaki, jakie uzyskiwali były zaskakująco dobre. Ryby, doskonałe raki i dziczyzna to królowie staropolskiego stołu. Prezentowana książka to zbiór wypróbowanych przepisów inspirowanych kuchnią naszych przodków. [Wydawnictwo SBM, 2013]
Jeszcze nie tak dawno nieodłącznym elementem letniego pejzażu był wystawiony w oknie gąsiorek napełniony owocami. Przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy na rozmaite domowe trunki uchodziły za cenne wiano - dziś tradycja domowego wyrobu trunku powraca. Książka prezentuje stare i sprawdzone receptury na trunki domowego wyrobu. Zawiera wskazówki i rady, jak postępować, by samodzielnie przyrządzone nalewki, likiery czy miody cieszyły nasze...
Przygotowane domowym sposobem nalewki tradycją sięgają średniowiecza. Dziś na nowo stają się powodem do dumy gospodarza częstującego alkoholem. Wyśmienity smak owoców, ziół, miodów i przypraw połączony z niezwykłym zapachem i kolorem trunku przynosi sporo satysfakcji. Prezentowana książka w klarowny sposób podpowiada, jak w domowym zaciszu własnoręcznie przygotować wyborne wódki, krupniki, likiery i miody. [Wydawnictwo SBM, 2012]
Słoiki z przetworami na zimę, po które sięga się aż do lata, to doskonały i praktyczny sposób na urozmaicenie codziennej diety. Można je przyrządzać z różnych produktów i na wiele sposobów. Warzywa i owoce można łączyć ze sobą w różne kompozycje i wzbogacać je smakiem aromatycznych przypraw. "Przetwory domowe" to zbiór sprawdzonych przepisów na domowe dżemy, kwaszonki, marynaty, pasty, owoce w cukrze i wiele innych. [Wydawnictwo SBM, 2013]
Wędliny na polskim stole obecne są na co dzień i od święta. Swoim zapachem i smakiem są w stanie podnieść walory każdego niemal dania. Do łask wraca wspaniała sztuka domowego wyrobu tych mięsnych specjałów. Książka "Wędliny. Domowy wyrób" podpowie, jak krok po kroku przyrządzić soczysty baleron, peklowaną golonkę, aromatyczną kiełbasę oraz kaszankę. Staropolska tradycja w połączeniu z odrobiną zapału i wiedzy pozwolą każdemu rozkoszować się samod...
Samodzielny wyrób masła, serów oraz jogurtów jest możliwy i nie wymaga - wbrew pozorom - dużych nakładów finansowych. Wystarczą dobre chęci, świeże mleko i książka "Masło, sery, jogurty. Domowy wyrób". Publikacja krok po kroku poprowadzi niezaprawionych adeptów sztuki mleczarskiej przez tajniki wyrobu białych przysmaków. Niespotykane dotąd przepisy na masło koperkowe czy miętowe, pomysły na potrawy wykorzystujące zrobiony własnoręcznie twarożek, ...
Sery dzielimy na świeże, fermentowane i gotowane. Mają one zalety mleka i niezaprzeczalną nad nim przewagę - są lepiej przyswajalne. Sery są przede wszystkim źródłem białka i mogą pod tym względem konkurować z mięsem, są także bardzo ważnym źródłem wapnia. Dania z serów i twarogów to propozycja dla wszystkich miłośników tych wyrobów. Znajdują się tu informacje o rodzajach serów, sposobie ich przygotowywania, a przede wszystkim wykorzystania w róż...
Dieta oczyszczająca nie tylko pozwala wyeliminować szkodliwe substancje z organizmu, ale również jest jednym ze sposobów na polepszenie swojego samopoczucia i sprawności psychofizycznej. Nasza codzienna dieta powinna być zrównoważona. To proste zalecenie nie jest jednak realizowane. Jemy dużo i niezdrowo. Używamy za dużo cukru i soli. Koniecznym stało się więc oczyszczanie organizmu z zalegających go toksyn. Najważniejszymi składnikami pozwalając...
Autor radzi, jak nie dopuścić do powstania cukrzycy typu II poprzez odpowiednią dietę. Dla osób cierpiących na tę niebezpieczną chorobę podaje liczne przepisy kulinarne, które ułatwiają z nią walkę. [Wydawnictwo Mada, 2006]
Sałatki warzywne są istotnym uzupełnieniem codziennych posiłków. Występują one w kuchniach całego świata decydując nie tylko o smaku, lecz także o wyglądzie spożywanych pokarmów, dodając im atrakcyjności. Nie tuczą, łatwo i szybko można je przyrządzić, są cennym źródłem m.in. witamin, soli mineralnych i mikroelementów. W książce tej podanych jest 180 przepisów na sałatki warzywne, a także prawie 100 przepisów na zakąski gorące i zimne z warzyw i ...
Minirozmówki zawierają podstawowy zasób pytań, odpowiedzi, zwrotów i wyrażeń umożliwiających porozumiewanie się w elementarnym zakresie. Stanowią również doraźną pomoc w wielu innych sytuacjach wymagających elementarnego kontaktu z językiem litewskim. [Wydawnictwo Wiedza Powszechna, 2003]
Największy skarb to zdrowie! Dlaczego zatem każdego dnia robimy tak wiele, aby je stracić? Pośpiech, stres, brak ruchu, zła dieta i przyzwyczajenia. Szkodzimy sobie mniej lub bardziej świadomie. Sięgnijmy więc po poradnik Biruty Markuzy i dajmy sobie szansę na zdrowsze i lepsze życie! [Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2009]
Książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny - od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjących). Po lekturze tej książki warto się zadumać, czy można b...
Użytkownicy polecają:
Dodany: 02.04.2024 21:51
Autor: fugare
Fantastyka naukowa to nie był nigdy mój ulubiony gatunek literacki, filmowy zresztą też nie, ale bardzo dobrze przechowałam, a nawet pielęgnuję pewne (...)
Dodany: 20.01.2024 09:11
Autor: zielkowiak
Humboldt – to dopiero był gość! Gdyby zaproponował mi udział w jednej ze swoich wypraw, rzuciłabym wszystko i pojechała. To temu człowiekowi zawdzi (...)
Dodany: 14.01.2024 08:08
Autor: dot59
Ależ to była lektura! I nie dlatego tak mówię, że na punkcie literatury z PRL w tytule mam lekkiego bzika (a mam go, bo stwierdziwszy, że pokaźna częś (...)
Dodany: 28.11.2023 15:10
Generalnie ani kryminał retro, ani kryminał cokolwiek humorystyczny nie wzbudzają we mnie automatycznej chęci natychmiastowego przeczytania, a jeśli s (...)
Dodany: 02.12.2023 11:17
Autor: Marylek
Oniryczna, na wpół bajkowa opowieść o fascynacjach i strachach dzieciństwa, o tym, jak zostają z nami na całe życie, kształtują postrzeganie świata i (...)
Redakcja poleca:
Dodany: 14.04.2024 21:41
„Srebrzysko” określa autor w podtytule „powieścią dla dorosłych”. Jak dorosłym trzeba być, żeby wyrzec się buntu, zdecydować się nadstawić przysłowiow (...)
Dodany: 23.03.2024 09:19
Autor: Meszuge
Ze względu na ogromną liczbę przypisów i cytowanych materiałów źródłowych jest to najprawdopodobniej najbardziej rzetelna biografia Feliksa Dzierżyńsk (...)
Dodany: 09.03.2024 20:02
Autor: jolietjakeblues
Jesteśmy pokoleniem poszukiwaczy, my, obecni pięćdziesięciolatkowie, z których wielu miało to szczęście, że dzięki odwadze, inteligencji, talentowi sw (...)
Dodany: 03.03.2024 09:31
Breece D'J Pancake, a właściwie Breece Dexter John Pancake (pancake – naleśnik; dziwaczny zapis imienia był wynikiem błędu w The Atlantic Monthly, gdz (...)