Nowości: Ostatni dzień na Ziemi, Cudze słowa, Wanna z kolumnadą
Zaloguj się
Aby zalogować się należy podać login.
Aby zalogować się należy podać hasło.
Największy skarb to zdrowie! Dlaczego zatem każdego dnia robimy tak wiele, aby je stracić? Pośpiech, stres, brak ruchu, zła dieta i przyzwyczajenia. Szkodzimy sobie mniej lub bardziej świadomie. Sięgnijmy więc po poradnik Biruty Markuzy i dajmy sobie szansę na zdrowsze i lepsze życie! [Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2009]
Książka Biruty Markuzy obejmuje kuchnie: chińską, hinduską, indonezyjską, Singapuru (malajską), Sri Lanki, Filipin, Nowej Gwinei, Nowej Zelandii i Australii. Kuchnie te zasadniczo różnią się między sobą, a w sposób skrajny - od pozostałych kuchni świata. Obrazują fascynującą umiejętność wykorzystania wszystkiego, co jadalne (korony kwiatu, kiełków, korzeni, naci, kory i larw w niej żyjących). Po lekturze tej książki warto się zadumać, czy można b...
Bogactwo przypraw - nawet najbardziej egzotycznych i jeszcze niedawno obecnych tylko w marzeniach - jest upajające. Na półkach sklepów mienią się barwne opakowania i snują obiecujące wonie. Ta różnorodność cieszy i motywuje. Dostępna dla każdej kuchni domowej - stanowi wyzwanie: "Mam, dodam, jaki będzie efekt?" Książka jest zbiorem elementarnych odpowiedzi na tak postawione pytanie. Pozwala ruszyć na własną ścieżkę do wysublimowanych smaków, któr...
Jest to pierwsza książka o mojej kuchni i moich doświadczeniach z ziołami. Przyda się każdemu, kto zechce poświęcić temu trochę czasu. Proszę nie zapominać, że zioła prócz smaku i dobrotliwego wpływu na nasz organizm mogą dostarczyć nie lada przyjemności i relaksu przy ich uprawie. Radzę spróbować, koszt tej próby niewielki, a radość duża! Biruta Markuza ukończyła Akademię Sztuk Pięknych na wydziale malarstwa u prof. Aleksandra Kobzdeja. Po ...
Obecna moda na zdrowe i lekkostrawne potrawy zmusza jej zwolenników do maksymalnego wykorzystania bogactw natury. Wiele dziko rosnących roślin jest niewyczerpanym źródłem witamin, kwasów organicznych, minerałów i olejków eterycznych. Wystarczy tu wymienić dziką różę, chrzan, pokrzywę, pigwę, dereń czy jarzębinę. Dlatego przygotowana nowa książeczka ze znanej i popularnej serii zawiera receptury z tymi roślinami. Ich obecność w potrawach sprawi...
106 przepisów dla uatrakcyjnienia kulinarnej strony świąt Bożego Narodzenia. [Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2004]
Przedstawiamy bogaty zbiór przepisów na różnorodne potrawy przyrządzone z kapusty, która przez wieki obecności na naszych stołach zasłużyła na miano "królowej warzyw". Rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego i chłodnego, jest odporna na mróz, choroby i szkodniki, dobrze znosi transport, nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Dzięki tym zaletom jest tania i dostępna przez cały rok. Zalecana jest w medycynie naturalnej oraz jako środe...
W polskiej tradycji zupa jest niezbędnym składnikiem obiadu, zaś czasem nawet, jeśli jest odpowiednio skomponowana i posilna, zastępuje cały obiad. Jaką zupę można uznać za pierwszą wśród polskich? Zdania są tu podzielone, ale na liście popularnych i od dawna obecnych w naszej kuchni znajdą się na pewno pomidorowa i kapuśniak, fasolowa i grzybowa, barszcz, krupnik, piwna czy żurek… W tym poradniku znajdują się przepisy zarówno na zupy od dawna go...
Przewodnik kulinarny po potrawach z warzyw, popularnych w naszej kuchni. Co można zrobić z buraków, brukselki, cebuli, dyni, fasoli, grochu, kalafiora, kapusty, marchwi, ogórków, papryki czy zielonych sałat? Autorki proponują dziesiątki przepisów na dania zimne i gorące z praktycznymi wskazówkami, jak przygotować dane warzywo, jaka jest jego wartość odżywcza itd. Ciekawostki z dziejów warzyw w kuchni. [Wydawnictwo Świat Książki, 2009]
Przepisy na każdy dzień roku z poradami co i jak warto dzisiaj ugotować. Ponadto imieniny i ważne uroczystości. [Wydawnictwo Klub dla Ciebie, 2009]
100 "tajemnych" trunków! Niektóre z nich nasze babcie ukrywały w głębinach kredensów. Receptury innych dopiero niedawno wyszperano ze starych kalendarzy. Kolejne przepisy znaleziono na Kresach i... w ruinach tybetańskiego klasztoru. [Wydawnictwo Klub dla Ciebie, 2011]
Książka dla wszystkich, którzy chcieliby: - przyrządzić 20 tradycyjnych polskich potraw w wersji francuskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej, południowoamerykańskiej... - skosztować kotletów schabowych w miodzie, egzotycznej zupy pomidorowej i szarlotki na francuskim cieście - poznać detale, które decydują o jakości pieczeni, gołąbków i bigosu - wypróbować setki kulinarnych sztuczek, takich jak doprawianie czerwonego barszczu wytrawnym winem lub p...
Michaela Stanica nieustannie gnębią wyrzuty sumienia. Podczas obławy na łotewskiego gangstera omal nie zginął jego partner i zarazem najbliższy przyjaciel. Na domiar złego ze względów formalnych nie może ścigać wciąż nieuchwytnego bandyty. Musi natomiast udać się do Lund i rozwikłać zagadkę śmierci pewnego bezdomnego. Szybko jednak okazuje się, że sprawa tylko z pozoru wydaje się banalna. Tropy prowadzą Stanica wprost do świata majętnych koniarzy...
Dziwny zamach: Evie udaje się przeżyć próbę zabójstwa, do której dochodzi w jej własnym domu. Obok niej na podłodze w salonie leży martwy mężczyzna, którego nie zna. A w korytarzu siedzi nieruchomo śmiertelnie przerażona, milcząca ośmioletnia dziewczynka. Dziwne zaginięcie: Peter, cichy, przygnębiony, niepozorny mężczyzna, spłaca kredyt hipoteczny, podejmuje znaczną kwotę pieniędzy i ginie bez śladu. Półtora roku później daje znak życia: wys...
Mord na zamku. "W Poznaniu, u podnóża Góry Przemysła, znajduje się urokliwa uliczka, nazwana imieniem Ludgardy. Owa zbieżność w nomenklaturze nie jest przypadkowa, Ludgarda była bowiem małżonką Przemysła II (1257-1296). W dodatku, niezbyt typowo dla epoki, małżonką poślubioną z miłości. Niestety, w tej historii nie było szczęśliwego zakończenia, potwierdzenie znalazła za to znana prawda, wedle której miłość od nienawiści dzieli zaledwie jeden kro...
Podobno Truman Capote powiedział, że „być w Wenecji, to jakby zjeść całe pudełko czekoladek z likierem naraz”. Nie wiem. Wciąż obce są mi oba te doświadczenia. Z pewnością przesytu tym miastem nie odczuwał Henry James - chętnie bywał i pięknie o niej pisał. Mnie na razie zupełnie zadowoliła podróż do Wenecji, w której moim cicerone był Paolo Maurensig. "Anagalis" brzmi tajemniczo i nie ma co ukrywać, znacznie lepiej niż kurzyślad, bo tak w jęz...
Co się zdarzyło pewnej jesiennej nocy w ciemnej więziennej celi? Kim tak naprawdę jest Morriam - prosta służąca na zamku, której król nienawidzi i chce się pozbyć za wszelką cenę? Przed tobą epicka powieść o jedynej żyjącej nekromantce, która pod czujnym okiem czarnoksiężnika Rutiela poznaje swoje nadprzyrodzone zdolności i przygotowuje się do magicznego rytuału Święta Zmarłych. Jeśli lubisz okryte całunem grozy historie o duchach, samotnej...
Brawurowa kontynuacja powieści fantasy "Głód potępionych" o Morriam, uczennicy czarnoksiężnika Rutiela i przyjaciółce strażnika Nemira. Jak wygląda podróż przez wszystkie kręgi Otchłani? Czy zagubiona nekromantka odnajdzie w sobie siłę, by pokonać wrogów i jako dojrzała władczyni mądrze zarządzać Królestwem Potępionych? Oto nadszedł czas, by stanąć do walki z przeciwnościami losu i mimo osobistych dylematów ochronić krainę Morcado przed rozp...
Kontynuacja "Folwarku zwierzęcego" Georga Orwella napisana przez Johna Reeda. Historia zaczyna się od śmierci Napoleona. Niepokojące się o swą przyszłość zwierzęta dowiadują się, że wygnany niegdyś Snowball żyje i ma się dobrze. Gotów jest też wrócić na farmę. Wraz z nim pojawia się kapitalizm i indywidualizm. Książka z humorem ukazuje zadziwiające perypetie kolejnych zmian w małej zwierzęcej społeczności, w której pojawiają się i rozwi...
"Jutro będzie wczoraj", jest I tomem, rozpoczynającym cykl książek, objętych wspólnym tytułem "Czasotorium". W pobliżu szczytu Ślęży, która w zamierzchłych czasach, uchodziła za miejsce kultu i świętą górę Słowian, znajduje się "Polana z dębami". Jej lokalizacja widnieje na szlakach pieszych wędrówek, które przecinają dolnośląski masyw i stanowi lokalną atrakcję, chociaż nie ma tam nic godnego uwagi. Ot, zwykła leśna polana, kilka sędziwych ...
Pierwsze kroki w świecie sztuki! Czy przebieranie się można uznać za sztukę? W jaki sposób malował Vincent van Gogh? Czy można namalować hałas? Na czym polegała tajemnica Mony Lisy? "Sztuka nie tylko dla dzieci" ułatwia pierwsze spotkania z dziełem - niezależnie od tego, czy jest to obraz, rzeźba, fotografia czy grafika. Ta zabawna i przystępna książka prezentuje pomysły i dokonania trzydziestu dwóch różnych artystów tworzących na przestrzeni...
Czasem przeszłość wraca do nas niespodziewanie. Wpada bez pukania i rozsiada się wygodnie, obserwując jak nasze życie wywraca się do góry nogami. Ania nagle traci pracę w jednym z renomowanych hoteli, a jej narzeczony ulega wypadkowi. Pozorny porządek w życiu dwudziestoczterolatki zostaje zburzony, a wszystko utrudnia fakt, że planowany od dawna ślub miał się odbyć za trzy miesiące, więc Ania pilnie potrzebuje stałego dochodu. Decyduje się pod...
Po najgorszym dniu w swoim życiu trzeba wymyślić, jak dalej żyć. Dlatego Clementine układa plan, mający chronić jej serce: być zajętą, ciężko pracować, pokochać kogoś miłego i starać się pamiętać o tym, aby sięgać gwiazd. To ostatnie jest niemądre i oczywiście ma znaczenie metaforyczne, ale ciocia zawsze jej powtarzała, że każdy musi mieć przynajmniej jedno wielkie marzenie, które będzie go napędzało. I przez ostatni rok ten plan doskonale się...
M.in. ciasta drożdżowe, kruche, serniki, makowce, torty, mazurki, pierniki. Autorki zebrały najlepsze przepisy na popularne ciasta i opisały je tak, że każdy z sukcesem może je przygotować. Od popularnych "drożdżówek", serników i makowców, przez faworki, pączki, ciasta francuskie, torty i pierniki, po ciasta wytrawne - paszteciki, tarty, pizze itp. [Wydawnictwo Świat Książki, 2006]
Torty czynią wykonawcę mistrzem sztuki kulinarnej. Autorka przedstawia 80 przepisów na efektowne, ale proste w wykonaniu torty i zapewnia, że zawsze się udają. Tłuste i kaloryczne kremy maślane można zastąpić konfiturą lub musem. Smak tortów przez epoki ciągle się doskonalił. Książka prezentuje słodkości na miarę XXI wieku! Wśród nowoczesnych propozycji znajdziesz między innymi przepis na zgrabny torcik z nutellą, tort z Kresów i tylko dla dorosł...
Umiejętne używanie przypraw czyni z kucharza mistrza! Nie można precyzyjnie wyliczyć, ile to jest duża lub mała szczypta, trzeba mieć intuicję, aby dodać dokładnie tyle, ile potrzeba. Niemniej, zawsze można dążyć do ideału, i kierować się ustalonymi zwyczajami i regułami, które zapewnią nam potrawy wystarczająco pyszne i smakowicie wyglądające. Ile czego i do czego oraz co, z czym i kiedy - dowiemy się z tej książki. Autorka stworzyła prawdziwy p...
Od kotlecików chińskich do tortilli po polsku - 120 oryginalnych dań! Masz ochotę na kulinarną wycieczkę do Indii, nad Morze Śródziemne lub do Francji? Wystarczy mieć w domu ziemniaki, marchew, kapustę, ser lub mielone mięso. Oto nietypowa, inspirująca książka kucharska dla oszczędnych i zabieganych! Dzięki niej przekonasz się, że zamiast gołąbków można wyczarować z kapusty zaskakująco pyszną zapiekankę, a ćwierć kilo mielonego mięsa wystarczy, b...
"Sława i śmierć" to drugi tom serii o Eve Dallas. Tym razem przed porucznik staje wyzwanie odnalezienia brutalnego mordercy znanych sław. Kto i dlaczego zabija silne, odnoszące sukcesy kobiety, porzucając ciała w widocznych miejscach publicznych? Przy tej sprawie bawiłam się chyba nawet lepiej, niż przy poprzedniej. Fabuła była bardziej dynamiczna, kolejne tropy wodziły za nos policję i główną bohaterkę, a odkrywanie powiązań między ofiarami i...
105 przepisów na sałatki, zupy, dania półmięsne, bezmięsne, rybne, ciastka i ciasteczka. [Wydawnictwo Prószyński i S-ka, 2006]
Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mów...
Użytkownicy polecają:
Dodany: 09.05.2024 12:03
Autor: dot59
Obecność w okolicy budki książkowymiennej wyraźnie zwiększa szanse odkrycia lektury, na jaką człowiek pewnie nigdzie indziej by nie trafił. To znaczy, (...)
Dodany: 02.04.2024 21:51
Autor: fugare
Fantastyka naukowa to nie był nigdy mój ulubiony gatunek literacki, filmowy zresztą też nie, ale bardzo dobrze przechowałam, a nawet pielęgnuję pewne (...)
Dodany: 20.01.2024 09:11
Autor: zielkowiak
Humboldt – to dopiero był gość! Gdyby zaproponował mi udział w jednej ze swoich wypraw, rzuciłabym wszystko i pojechała. To temu człowiekowi zawdzi (...)
Dodany: 14.01.2024 08:08
Ależ to była lektura! I nie dlatego tak mówię, że na punkcie literatury z PRL w tytule mam lekkiego bzika (a mam go, bo stwierdziwszy, że pokaźna częś (...)
Dodany: 28.11.2023 15:10
Generalnie ani kryminał retro, ani kryminał cokolwiek humorystyczny nie wzbudzają we mnie automatycznej chęci natychmiastowego przeczytania, a jeśli s (...)
Redakcja poleca:
Dodany: 24.05.2024 10:18
Autor: Meszuge
Czytałem tę książkę (oraz kilka innych tegoż autora, z sierżantem Chanem w roli głównej) pod koniec lat siedemdziesiątych, może na początku osiemdzies (...)
Dodany: 22.05.2024 22:43
Podobno Truman Capote powiedział, że „być w Wenecji, to jakby zjeść całe pudełko czekoladek z likierem naraz”. Nie wiem. Wciąż obce są mi oba te doświ (...)
Dodany: 19.05.2024 11:11
Tytuł dziwny, bo „reina roja” to po hiszpańsku właśnie „czerwona królowa”. Jakaś nowa moda czy maniera na powtarzanie tytułu w różnych językach? To za (...)
Dodany: 13.05.2024 10:25
Francuska sowietolożka Françoise Thom napisała gigantyczną (prawie tysiąc stron) biografię Ławrientija Pawłowicza Berii, radzieckiego działacza komuni (...)
Dodany: 10.05.2024 09:48
Mam pewne szczególne powody, by interesować się Stefanem Banachem, planowałem nawet o tych swoich sentymentach napisać, ale ostatecznie zrezygnowałem. (...)